We moeten niet bang worden om zzp’ers in te huren

Jurriën Koops, directeur ABU Uitzendbedrijven hadden een goed jaar, maar elders blijft de banengroei achter. De directeur van brancheorganisatie ABU verwacht dat de arbeidsmarkt alleen maar complexer wordt. „Er zullen alleen maar meer fricties komen.”

En de prijs voor de meeste nieuwe banen in 2015 gaat naar…de uitzendsector, volgens Jurriën Koops, directeur van branchevereniging ABU. Het aantal gewerkte uren en de omzet stegen vorig jaar circa 10 procent, volgens de jaarcijfers die dinsdag in detail bekend worden.

„Als je het in poppetjes uitdrukt, zijn er 70.000 mensen extra aan het werk”, zegt Koops. „De sector neemt daarmee het overgrote deel van de banengroei voor zijn rekening.”

laptop_123RF

Maar de werkloosheid als geheel daalt maar langzaam?

„Ja, die stagneerde een beetje en is nu rond de 590.000 werklozen. Ten opzichte van vóór de crisis missen we nog 200.000 banen. Er zijn maar weinig start-ups die echt doorgroeien, weinig zelfstandigen die echte ondernemingen opbouwen.”

De uitzendbranche reageert doorgaans als eerste op groei of krimp van de economie, dan volgen normaal gesproken andere sectoren. Waarom groeit de werkgelegenheid nu daar nog nauwelijks?

„Normaal gesproken zie je inderdaad eerder een stijging van vaste banen. De oorzaak dat het nu níet gebeurt, is niet alleen conjunctureel, maar ook structureel. Door de concurrentie en grillige markt worden bedrijven gedwongen steeds meer flexwerkers in te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar de paniek op de beurzen in China en Japan. Als die onrust overwaait, en de olieprijs en de dollar dalen, dan staat de economie weer op zijn kop.”

Hele artikel · Bron: NRC · 26/1/2016

Deel dit bericht via: