Werkgevers schuw voor zzp’ers door nieuwe wet

zzp foto 11

Ruim drieduizend zzp’ers schreven zich vorige maand uit als zelfstandig ondernemer. Het lijkt het gevolg van de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Die wet moet ervoor zorgen dat bedrijven geen ‘schijnzelfstandigen’ meer in dienst nemen. Maar de strengere eisen hebben een bij-effect: sommige bedrijven hebben liever helemaal geen zzp’ers meer.

Steeds vaker lijken alleen mensen met een tijdelijk contract nog welkom of via een payrollbedrijf, dat de verantwoordelijkheid voor het werkgeverschap overneemt. Personeel komt dan in dienst van een payrollonderneming. “Dit jaar zien we een stijging van 40 procent van zzp’ers die nu via een payrollbedrijf werken,” zegt payrollbedrijf Tentoo.

Stoelendans

Aad-Jan Couwenhoven is zzp’er in de ICT. Zijn opdracht bij een bank is net afgelopen en hij zoekt een nieuw project. Maar omdat hij zich realiseert dat dit sinds de wet DBA ingewikkelder is geworden, heeft hij advies gevraagd aan recruiter Maarten Wienbelt, die al twintig jaar freelancers bemiddelt.

Wienbelt: “We krijgen nu een grote stoelendans die zijn weerga niet kent. Want echt ze gaan er allemaal uit. Je ziet het al in de zorg en in de bouw maar ook pensioenfondsen, verzekeraars en banken gaan die zzp-ers allemaal vervangen.”

Wienbelt vreest voor zijn eigen bedrijf als werkgevers zzp’ers niet langer in dienst willen nemen. “In mijn praktijk van een man of veertig ben ik nu naar twaalf, maar ik verwacht het einde van het jaar op niks te zitten. Het is een doodlopende straat.”

Hele artikel · Bron: Nieuwsuur · 9/9/2016

Deel dit bericht via: