Zzp’er stuwt economie

Geld

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn goed voor ruim 10% van de Nederlandse economie. Vorig jaar zetten zij gezamenlijk €62,5 miljard om, meer dan een tiende van het bruto binnenlands product (bbp), dat vorig jaar €613 miljard was.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer en detacheerder IT-Staffing. Zij noemen dit bedrag het ‘Bruto Zzp Product’ (bzp) en publiceren dat vandaag voor het eerst.

Initiatiefnemer Jeroen Sakkers: „Veel mensen hebben het idee dat een zzp’er geen echte ondernemer is, daar zijn wij het niet mee eens. We willen laten zien hoeveel waarde zzp’ers precies toevoegen aan de Nederlandse economie.”

Nederland heeft ruim een miljoen actieve zzp’ers, zo’n 12% van de werkzame beroepsbevolking. Hun gemiddelde jaaromzet was vorig jaar €60.995, hun jaarwinst €36.961, zo blijkt uit het onderzoek dat is gebaseerd op een online enquête. Verdeeld over zeven sectoren vulden 1496 zzp’ers die in.

Hoe hoger opgeleid de zzp’er is, des te minder facturabele uren hij draait. Dientengevolge is de zzp’er met een MBO- of MTS-opleiding de enige die graag minder facturabele uren draait, in tegenstelling tot iedere andere zzp’er. De universitair opgeleide zzp’er verdient bijna twee keer zoveel als zijn collega-zzp’er met een MBO- of MTS-opleiding (74,4%). Bovendien valt op dat zzp’ers met een BV een veel hoger tarief hanteren dan zzp’ers met een eenmanszaak (+28,5%). De jaaromzet van zzp’ers met een BV is daarom ook hoger (+37,2%), al is de jaarwinst juist lager (-14,1%).

Hele artikel · Bronnen: Telegraaf & ZZP Barometer • 4/8/2015

Deel dit bericht via: