Zzp’er werkt meer, maar heeft minder vaak burn-out

Zzp’ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 7 procent van de zelfstandigen zonder personeel voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel.Zzp’ers draaien door de bank genomen wel meer uren: zo’n 36 per week tegen 30 uur voor werknemers. Zelfstandige ondernemers hebben echter meer mogelijkheden om zelf hun tijd in te delen. Verder blijkt dat de ondernemers over het algemeen meer bevlogen zijn in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent stelt regelmatig helemaal op te gaan in hun werk; van de werknemers is dat ruim 60 procent. Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk. En ze vinden hun baan over het algemeen wat gevarieerder dan mensen die in loondienst zijn.

Dolgelukkig

Quirijn Tol, zzp’er uit Ankeveen, voelt zich ‘dolgelukkig’ terwijl hij in Kortenhoef bezig is met het opzetten van twee schuurtjes en een schutting. “Ik ben natuurlijk eigen baas, ik heb eigen gereedschap, dat is een prettiger gevoel dan voor een baas werken.”Niet dat hij er financieel direct beter van wordt: “Nee, je moet geen zzp’er worden als je snel rijk wilt zijn. Als je alle kosten rekent, en de vele uren die je ook ‘s avonds in het bedrijf stopt – voor het maken van offertes, rekeningen, bezoekjes aan potentiële klanten – dan ben je best heel veel uurtjes bezig.”

Fysieke belasting

Tegenover dit alles staat dat zzp’ers wel vaker zeggen dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Deze zwaardere fysieke belasting geldt vooral voor zelfstandigen in de (land)bouw en de industrie. Het CBS en TNO baseren hun conclusies op onderzoek onder een kleine 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zzp’ers meegenomen die niet geheel naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en geen andere nieuwe baan konden vinden.

Ook komt naar voren in het onderzoek dat zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) minder vaak burn-outklachten hebben dan werknemers met een baas, terwijl ze fysiek juist zwaarder werk doen. Ook zijn zzp’ers bevlogener, vinden ze hun werk gevarieerder en willen ze later met pensioen.

Van de zzp’ers zegt 7 procent zich ten minste enkele keren per maand opgebrand te voelen. Bij de overige werknemers ligt dit percentage op 14.

Pensioen
“Vergeet daarbij niet dat ik geen vakantiegeld krijg, voor mijn pensioen moet ik iets regelen. Kortom, zzp’ers worden er verre van rijk van, maar wel gelukkiger. Dat geldt voor mij althans.”

Bron: TNO/CBS/NOS · 24/5/2016

Deel dit bericht via: