Zzp’ers die geen belasting betalen? Een koopje voor de overheid zul je bedoelen

Een artikel in de Volkskrant over zzp’ers die geen inkomstenbelasting betalen gaat te makkelijk voorbij aan het feit dat deze zelfstandige ondernemers niks krijgen in het geval van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, betoogt Femke Hogema in een gastblog.

“CBS: 4 op de 10 zzp’ers betalen geen inkomstenbelasting”, kopte De Volkskrant dit weekend. Dat sloot natuurlijk mooi aan bij de berichtgeving van de Europese Commissie, die vindt dat Nederland een halt toe moet roepen aan de groei van zzp’ers. Maar verder slaat het stuk eerlijk gezegd nergens op en worden de feiten gigantisch uit hun verband getrokken.

Er gaan twee dingen grandioos mis in het artikel van De Volkskrant. Ten eerste komt het grootste deel van de fiscale voordelen helemaal niet alleen ten gunste van zzp’ers, maar van alle (werkende) Nederlanders. Over de eerste 10.000  euro te betalen belasting krijgt iedereen 6.000 euro voordeel.

Ten tweede zijn de fiscale voordelen die zzp’ers wel (en werknemers niet) hebben (zo’n 4.000 euro in dit voorbeeld), bedoeld om te compenseren dat zzp’ers géén recht hebben op diverse sociale voorzieningen waar werknemers wél recht op hebben. Denk aan een uitkering in het geval van werkloosheid en doorbetaling in geval van arbeidsongeschiktheid en ziekte.

Hele artikel · Bron: Sprout · 12/6/2017

Deel dit bericht via: