‘Kwart zzp’ers geen inkomen op bijstandsniveau bij arbeidsongeschiktheid’

Een kwart van de zelfstandigen (27 procent) heeft onvoldoende financiële mogelijkheden om zelfstandig in een inkomen op bijstandsniveau te voorzien als zij arbeidsongeschikt worden.

Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in het maandag verschenen onderzoek ‘Zelfstandigen en arbeidsongeschiktheid’.

Meer dan de helft van de zelfstandigen heeft onvoldoende mogelijkheden om een vervangend inkomen op het niveau van een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) te krijgen.

Eén op de twintig heeft helemaal geen mogelijkheden om in een minimuminkomen te voorzien. Zij moeten waarschijnlijk een beroep op de bijstand doen.

Alternatieven

De meeste zelfstandigen hebben echter voldoende alternatieven om tot aan hun pensionering te voorzien in een minimuminkomen. Zij kunnen bijvoorbeeld terugvallen op een private arbeidsongeschiktheidsverzekering, het inkomen van hun partner, vermogen of een WIA-uitkering op basis van een inkomen in loondienst.

Lees het hele artikel · Bron: NU.nl · 31/10/2016

Deel dit bericht via:

1 Reactie op ‘Kwart zzp’ers geen inkomen op bijstandsniveau bij arbeidsongeschiktheid’

  1. Berenhout // 17/11/2016 | 19:27 op 19:27 //

    Bijstand ? Dan moet je het ‘geluk’ hebben geen oudedagsreserve in de zogenaamde derde pijler (lijfrente e.d.) te hebben. Want anders moet je die eerst opsouperen ondanks een onlangs door PvdA en VVD met veel tamtam aangenomen wet. In die wet zitten zoveel geniepigheden dat bijna geen hond voor vrijstelling in aanmerking komt

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.