9% meer zzp’ers stoppen ermee

kamer van koophandelAantal dat stopt als zzp’er stijgt met 9%

Het aantal nieuwe bedrijven steeg met 4%, het aandeel zzp-ers met 9%. Het totaal aantal bedrijven is in april weer gestegen en dit komt vooral door de zzp-ers. Toch is de stijging minder groot dan in april 2015. De kentering is zichtbaar in een achterblijvende groei van -2% in vergelijking met april 2015. Dit blijkt uit de cijfers van het Handelsregister van de KvK.

Stoppers

Het aantal zzp-ers dat de afgelopen maand is gestopt, steeg met 9% ten opzichte van april 2015. Het is nog te vroeg dit toe te schrijven aan het afschaffen van de VAR.

Provincies

Terwijl landelijk de groei van nieuwe zzp-ers kentert zijn er toch nog vier provincies waar hun aantal groeit ten opzichte van april 2015. In Groningen steeg hun aantal met 13% en maakte de sector energie, water & milieu daar 175% van uit. In Limburg nam hun aantal met 7% toe en startte 69% in de gezondheid. Het aandeel zzp-ers groeide in Flevoland groeide met 7%, voornamelijk in de sector energie, water & milieu. In Zuid-Holland nam hun aantal toe met 5% en ook daar hoofdzakelijk in dezelfde sector als Groningen en Flevoland, te weten 96%. Drenthe voert procentueel de lijst aan met zowel het laagste aantal startende zzp-ers (-20%) als met het hoogste aantal stoppers, namelijk +21%. Voor het eerst is er een negatieve dynamiek waarneembaar (meer stoppers dan starters).

Bouwsector

Zzp-ers in de bouw maken een moeilijke tijd door. Er starten in april dit jaar 9% minder zzp-ers dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook zijn er dit jaar 6% meer zzp-ers in de bouw gestopt in vergelijking met vorig jaar.

Bekijk de procentuele verandering van het aantal zzp-starters en zzp-stoppers. (Klik op Start en Stop voor de overzichten)

Bron: KVK · 5/5/2016

Deel dit bericht via: