Onrust in zzp-land

Hans-Biesheuvel-zzpnieuws-nlPer 1 mei is de VAR afgeschaft. Het is niet meer mogelijk om als zzp’er een verklaring bij de belastingdienst op te vragen om aan opdrachtgevers te bewijzen dat je ondernemer bent. In plaats van de VAR is er een systeem van modelcontracten ingevoerd.

Om vooraf zekerheid te krijgen over de arbeidsrelatie moeten beide partijen zich strikt aan zo’n contract houden. Dit moet het makkelijker maken voor de belastingdienst om de arbeidsrelatie te controleren en schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De opdrachtgever kan namelijk achteraf worden aangeslagen voor werkgeverspremies wanneer blijkt dat iemand toch als werknemer aangemerkt moet worden.

Het bestrijden van schijnzelfstandigheid is een terecht streven. De wet die nu is ingevoerd schiet zijn doel echter ver voorbij. Ik houd mijn hart vast voor de gevolgen, met name voor het optuigen voor een nieuw administratief monster. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PZO, VNO-NCW en MKB Nederland hebben wij gewaarschuwd tegen deze ondoordachte veranderingen.

Hele artikel · Bron: Telegraaf · 5/5/2016

 

Deel dit bericht via: