Arbeidsmarkt schreeuwt om totale heroriëntatie

verwarende zzp-er

Voor veel zzp’ers en hun opdrachtgevers is de meimaand verwarrend begonnen. Tureluurs worden ze van de nieuwe regels waarmee het kabinet de schijnzelfstandigheid de oorlog verklaart. Sinds zondag kunnen werkgevers fikse boetes en naheffingen krijgen als ingehuurde zzp’ers in de ogen van de Belastingdienst meer op werknemers lijken dan op ondernemers.

Met het doel is niets mis. Minister Asscher wil misbruik van arbeidskracht voorkomen: als iemand dan toch bijna fulltime voor je werkt, neem ‘m dan gewoon in dienst – met alle bijkomende plichten. Maar de vraag is of het zo wel werkt. Het ziet er eerder naar uit dat opdrachtgevers zzp’ers gaan inhuren via bemiddelingsbureaus, zodat zij zelf niet aansprakelijk zijn. Veel zzp’ers moeten vrezen dat zij worden ‘omgekat’ tot uitzendkracht of payroller.

Hier wreekt zich de realiteit van de arbeidsmarkt: de kloof tussen het dienstverband en het zzp-schap is te groot geworden. Vast is te vast en te duur. Zelfstandig is, zeker aan de onderkant van de arbeidsmarkt, te goedkoop.

‘Daarnaast ondermijnt het groeiende leger zzp’ers vroeg of laat het stelsel van collectieve werknemersverzekeringen’.

Aldus in het hele artikel · Bron: Volkskrant · 3/5/2016

Deel dit bericht via: