Mark Rutte, Loondienst of ZZP?

Jurriën-Koops-ABU_zzpnieuws-nl

U weet waarschijnlijk dat Mark Rutte elke donderdag les geeft op een Scholengemeenschap in Den Haag. De kinderen krijgen Nederlands en Maatschappijleer van onze minister-president. Hartstikke goed. Nou vroeg ik mij, met het oog op de komst van de Wet DBA, af of de minister-president in loondienst van de school is, als zelfstandige bijklust of zijn diensten ‘om niet’ aanbiedt. En als hij een keer niet kan, of hij zich dan vrijelijk mag laten vervangen door Lodewijk Asscher of Ronald Plasterk.

Vanaf 1 mei 2016 gaan we zien wat de Wet DBA in de praktijk gaat betekenen. De tweede grote confrontatie van Haagse politiek met de alledaagse werkelijkheid van de arbeidsmarkt. De eerste was tien maanden geleden de invoering van de WWZ. Amper ingevoerd vertoont die ernstige krimpscheuren. De polder is al begonnen met de gedeeltelijke ontmanteling. Het is niet ondenkbaar dat de Wet DBA eenzelfde lot gaat treffen.

De aanloop van de wet was moeizaam. De uitvoering roept nog veel meer vragen op. Het papier van de modelovereenkomst is geduldig, de praktijk veel weerbarstiger. Zolang de Belastingdienst geen 100% duidelijkheid geeft gaan opdrachtgevers twijfelen en zijn zzp’ers de dupe. Bij twijfel niet inhalen, is het devies. Gelukkig is er een jaar uitgetrokken om te bezien of het werkt. Het experiment is niet zonder risico’s voor onze ruim één miljoen zelfstandigen en hun opdrachtgevers.

Toch biedt de wet volop kansen aan intermediairs. Op twee manieren. Veel van de tienduizenden schijnzelfstandigen zijn wat mij betreft beter af als uitzendkracht. Pensioen verzekerd, loon doorbetaald bij ziekte en 24 vakantiedagen. Maar ook voor opdrachtgevers bieden intermediairs uitkomst. Als risico’s en administratieve lasten van het gebruik van zelfstandigen toenemen, kunnen intermediairs opdrachtgevers ontzorgen en de inhuur professionaliseren.

Wie had dat gedacht in Den Haag. Geen desintermediëring, maar het tegenovergestelde. Intermediairs die zorgen dat de Wet DBA een succes wordt.

Column door Jurriën Koops, Directeur ABU · 2/5/2016

Deel dit bericht via: