Bv verliest steeds meer aan populariteit onder zzp’ers

besloten vernootschap_eenmanszaak - zzp - zzper - zper
De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm door zzp’ers, terwijl de bv steeds meer aan populariteit verloor in de jaren voorafgaand aan de nieuwe Wet DBA.

Dit blijkt uit onderzoek van ZP Facts. Deze marktmonitor voor zelfstandig professionals (zp’ers) in de zakelijke dienstverlening signaleert dat er momenteel een lichte stijging is in de uurtarieven van zp’ers, waardoor een opwaartse trend in het aantal zp’ers dat voor een bv kiest mogelijk is.

Eenmanszaak

Van de inschrijvingen die de Kamer van Koophandel (KvK) in 2015 binnen kreeg is 9 op de 10 een inschrijving van een zzp’er. Hiermee maken zzp’ers ondertussen circa driekwart van alle ingeschreven ondernemingen bij de KvK uit. Uit het onderzoek van ZP Facts blijkt dat bijna twee derde van de zp’ers een eenmanszaak heeft. De bv is met bijna een derde opvolgend een populaire bedrijfsvorm (31,5%). Overige rechtsvormen, zoals de vof, coöperatie en maatschap, worden minimaal gekozen.

Bv verliest al jaren aan populariteit

Zelfstandig professionals met een bv hebben een gemiddeld uurtarief van 90,94 euro, versus 82,86 euro voor zelfstandigen met een vof en 78,89 euro voor zp’ers met een eenmanszaak. Dit valt te verklaren doordat zp’ers met een hoger uurtarief sneller kiezen voor een bv. Het starten van een bv is voor een zp’er fiscaal aantrekkelijker naarmate zijn winst, wat sterk samenhangt met zijn uurtarief, hoger is. Over het algemeen wordt de grens van een winst van 150.000 euro per jaar aangehouden als break even point.

Flex bv

In de jaren 2007 en 2008, vlak voordat de financiële crisis uitbrak, schreven jaarlijks zo’n 40% van de zp’ers zich met een bv in bij de KvK. In de jaren daarna is dit snel gedaald naar iets meer dan 20% op jaarbasis. Dalende uurtarieven en onzekerheid over de hoogte van de jaarwinst lijken hier de grootste redenen van te zijn geweest. In 2012 zijn de regels om een bv te starten geflexibiliseerd, de zogenoemde Flex bv. Dit heeft ogenschijnlijk weinig zp’ers enthousiast gemaakt een bv te starten.

Hele artikel · Bron: Accountantweek.nl · 19/7/2016

Deel dit bericht via: