Hoge School Rotterdam neemt 144 zzp-docenten in dienst, 35 in payroll

hogeschool-rotterdam_ZZP_Payroll

Ruim een kwart van de 650 zzp’ers dat vorig studiejaar voor de klas stond, is in dienst gekomen bij de HR of wordt ingehuurd via een payrollbedrijf. Tegelijkertijd is één op de vijf freelancedocenten na de zomervakantie niet teruggekeerd.

In februari stonden er 650 zzp’ers voor de klas bij de HR. Voor één op de drie was dat een eenmalige of een kortdurende klus. Met de andere 426 zelfstandigen die structureel werden ingezet in het onderwijs, zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd over het fiscusproof maken van hun arbeidsrelatie met de HR. Dat heeft geleid tot het vertrek van bijna 120 freelancedocenten.

Het kabinet wil de doorgeslagen flexibilisering op de arbeidsmarkt aanpakken. Daarom worden sinds 1 mei de regels voor de inzet van zzp’ers strikt gehandhaafd. Werkgevers kunnen alleen nog freelancers inschakelen als ze werken volgens een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Als bij controles blijkt dat zzp’ers werkzaamheden uitvoeren die wijzen op een arbeidsrelatie, volgen er forse naheffingen en boetes.

Hogescholen onderhandelden ruim twee jaar met de Belastingdienst over een modelovereenkomst die ruimte zou laten voor de inzet van experts uit de beroepspraktijk. Maar met de overeenkomsten die daar half mei uiteindelijk uitrolden, kunnen ze nauwelijks uit de voeten. Omdat docenten een gezagsrelatie hebben met een hogeschool is lesgeven volgens de Belastingdienst in principe geen werk voor een zelfstandige. Alleen experts die eenmalig worden ingezet en bovendien volledig worden vrijgelaten bij het selecteren van de lesstof, kunnen nog als zzp’ers worden ingehuurd.

Naheffing

De HR trok daaruit de conclusie dat alle 650 zzp-docenten in dienst moesten komen bij de hogeschool of een payrollbedrijf. Dat past ook in het onderwijsbeleid. ‘Flexwerkers hebben weinig binding met studenten’, betoogde collegelid Jan Roelof eind mei in Profielen. ‘Daarom streven we ernaar docenten aan ons te binden, om professionalisering mogelijk te maken en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.’

Roelof ging er in juni van uit dat de overgrote meerderheid van de 650 zzp’ers in dienst zou komen. Liefst met terugwerkende kracht per 1 mei. Want de fiscale regels worden strikt gehanteerd nu de HR een naheffing van minstens één miljoen euro wacht. Die naheffing hangt in de lucht omdat de Belastingdienst een fors aantal zzp’ers dat afgelopen vijf jaar voor de klas stond als pseudowerknemer heeft aangemerkt.

Hele artikel · Bron: Hoge School Rotterdam · 23/9/2016

Deel dit bericht via: