Ik heb een zzp’er zien omvallen, letterlijk

Freelancers

In bijna elk koffietentje zie je tegenwoordig telefonerende mensen met laptops. Dat zijn zzp’ers. Ze lijken op de ‘freelancers’ van vroeger: mensen die hun boterham proberen te verdienen door werk te doen voor verschillende opdrachtgevers.

Voor de freelancer was dit meestal een verworvenheid: na jarenlang ploeteren had hij eindelijk de bagage en het netwerk om zelf aan de slag te gaan. Freelancers waren dan ook vaak de meest ervaren mensen. Met het veranderen van de term, veranderde er ook iets op de arbeidsmarkt: iederéén zou zelfstandig of flexibel moeten werken.

Tot voor enkele jaren waren werkgevers erg te beklagen: ze hadden te maken met een sterke emancipatie van werknemers. Vakbonden vochten voor de 32-urige werkweek, zwangerschapsverlof en arbeidszekerheid. De economie ging daar geheel aan onderdoor en daarom zocht de werkgever naar manieren om mensen te laten werken zonder al die rechten. De oplossing was ‘outsourcing’. Gewoon naar een Aziatisch land, daar kennen ze dat niet, rechten. Maar China bleek nogal ver weg en ze spreken er slecht Nederlands. De werkgevers bedachten een nieuw plan: als we rechteloos werken nu eens ‘flexibilisering’ noemen; daar kan niemand tegen zijn.

Hele artikel · Bron: Volkskrant • 16/12/2015

Deel dit bericht via: