Kleine zzp’er is vaak gepensioneerde die bijklust

gepensioneerde zzpVoor het eerst heeft het CBS de zelfstandigen die minder dan 12 uur in de week werken onder de loep genomen. Over het algemeen zijn ze wat ouder. En opvallend vaak zijn ze tevreden.

Bijna een op de drie zzp’ers die minder dan twaalf uur per week werken, zouden meer uren willen draaien. Er zijn steeds meer zelfstandigen zonder personeel die zo’n korte werkweek hebben. Tussen 2004 en 2015 is hun aantal gegroeid van 76 duizend naar 112 duizend. Maar de groep weinig werkende zzp’ers die het hardste groeit, bestaat uit vutters en gepensioneerden die naast hun uitkering blijven bijklussen.

Het aandeel ouderen (55-plus) onder de zelfstandigen die maar een beperkt aantal uren werken, is gegroeid van 46 procent in 2003 tot 60 procent vorig jaar. Maar liefst 30 procent is zelfs al pensioengerechtigd. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend heeft gemaakt.

Blije mini-deeltijders

In relatie tot de hele zzp-populatie is het aandeel kleine zzp’ers stabiel, 12 tot 13 procent. Maar omdat de groep zzp’ers steeds groter wordt – inmiddels zijn dat er al een miljoen – neemt ook het aantal ‘minitimers’ toe.

Deze kleine zzp’ers zijn voornamelijk blije mini-deeltijders, zo kan worden geconcludeerd. Twee op de drie zzp’ers die minder dan 12 uur per week werken zijn daarmee tevreden, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Voor hen geldt vooral dat ze ‘een leuke bijverdienste hebben’.

Die tevredenheid komt vooral voor rekening van het grote aantal bijklussende vutters en gepensioneerden. Voor vier op de tien kleine zzp’ers is hun pensioen of prepensioen het hoofdinkomen. Zij werken door vanwege de sociale contacten of omdat ze iets nuttigs voor de maatschappij willen doen.

Hele artikel · Bron: Volkskrant · 9/8/2016

Gerelateerde artikelen:

Extra zakcentje: werkende gepensioneerden verdubbeld · Bron: RTL Nieuws

Kleine zzp’er wil meer werken · Bron: FD

Kleine ZZP’ers zijn babyboomers zonder hobby · Bron: Das Kapital

Veel ZZP’ers willen langere werkweek · Bron: BNR

Deel dit bericht via: