Kwart zzp’ers geen flauw benul van gevolgen wet DBA

Wet DBA - VAR - ZZP

“Wet DBA? Wat?” Een opvallend grote groep zzp’ers heeft nog steeds geen flauw benul van de gevolgen van de wet DBA, terwijl zij achteraf met kosten geconfronteerd worden als ze hun zaken niet op tijd op orde krijgen. Dat blijkt uit een peiling van de ZZP Barometer, in samenwerking met IT-Staffing, onder 912 zzp’ers.

Bijna een kwart (23 procent) geeft aan geen idee te hebben wat er gebeurt als ze op dezelfde manier blijven doorwerken. “De hele strekking van de modelovereenkomst voor wat betreft de Wet DBA is aan een groot deel van de zzp’ers totaal voorbij gegaan”, concludeert de belangenorganisatie.

De wet DBA is sinds 1 mei ingevoerd. Volgend jaar moeten zelfstandigen aan kunnen tonen dat ze níet in verkapte loondienst werken. Als dat wel gebeurt, krijgen zij en hun werkgever achteraf een heffing.

Hoe zit het ook alweer?

De Belastingdienst kijkt naar drie verschillende punten om te zien of iemand in loondienst is of écht als zzp’er werkt: arbeid, loon en gezag. Hier vind je daar meer uitleg over. Eén van deze drie punten moet ontbreken om als zzp’er aangemerkt te worden. Zo zou je in een modelcontract af kunnen spreken dat je jezelf vrij mag laten vervangen. Zo’n contract wordt aangeraden, maar is echter niet verplicht als de zelfstandige gewoon aan de regels voldoet.

Veel gehoorde argumenten volgens de onderzoekers om niet over te gaan op een modelovereenkomst zijn “Ik werk altijd al met een overeenkomst” of “Het is voor iedereen toch al duidelijk dat ik werk als zelfstandige”.

Hele artikel · Bron: RTLZ · 8/8/2016

Gerelateerd artikel: 80% zzp’ers vindt Wet DBA onduidelijk · Bron: Taxence

Deel dit bericht via: