Krankzinnig! Lodewijk Asscher wil zzp’ers verplicht laten meebetalen aan nationaal scholingsfonds

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat er een Nationaal Scholingsfonds komt voor alle werkenden, meldde het FD donderdag. Ook zzp’ers moeten daaraan gaan meebetalen.

Foto: Rijksoverheid.nl

Voor werknemers zijn er sinds jaar en dag de zogenaamde opleidings- en ontwikkelingsfondsen. De vakbonden mogen die besturen samen met de werkgevers. Dat leidt in de praktijk tot meer bureaucratie dan scholing.

Al die fondsen en fondsjes wil minister Asscher vervangen door één groot Nationaal Scholingsfonds. Alle werkende Nederlanders moeten daar premie voor gaan betalen en kunnen daar dan opleidingsrechten aan ontlenen. Niet alleen werknemers, ook flexwerkers en zzp’ers.

Op de langere termijn denkt de minister zelfs aan een ‘periodieke keuring’ om vast te stellen of iedereen wel genoeg zijn best doet.

Het plan van Asscher komt ongetwijfeld voort uit een goed hart en uit oprechte bezorgdheid over de duurzame inzetbaarheid van de werkende mens. Daar is hij PvdA’er voor. Maar zzp’ers kunnen zijn bemoeienis missen als kiespijn.

Lees het hele artikel in Quote · 28/2/2016

Deel dit bericht via:

17 Reacties op Krankzinnig! Lodewijk Asscher wil zzp’ers verplicht laten meebetalen aan nationaal scholingsfonds

 1. als er eerst relevante opleidingen komen en daar zorg voor gedragen wordt vanuit de regering vind ik het geen probleem

 2. Omg. Totaal geen realiteitszin. Die heeft zeker vroeger bij Sander Dekker in de klas gezeten.

 3. Opl& ontwikkelingsfonds?Nooit eerder van gehoord.Was ruim 25 jaar in loondienst geweest.Altijd zelf betaald,omdat wergevers dat niet tijdig budgeteerden.Als zzp 55+ betaal ik dat ook zelf, terwijl ik op de ww gekort ben met ruim 20%.Meneer Asscher wekt op mij niet de indruk dat hij de oplossing heeft hierin om zzp hiervoor aan mee te laten betalen.

 4. Ascher begint op die aandachtsgeile jojo Dekker te lijken. Gewoon ballonnetje oplaten. Hoe idioot t ook klinkt!

 5. als zzp er moet je elke keer een stapje voor zijn met opleidng ervaring anders word t werk aan een andere zzp er / loondienst medewerker overgedragen

 6. Belachelijk

 7. betutteling in optima forma

 8. lijkt me als totalitair-ingestelde-partij-PvdA ook lastig om te zien dat steeds meer mensen met eigen verantwoordelijkheid voor zichzelf beginnen. Welk nut heeft de PvdA straks dan nog? Dan maar de boel verplichten. Verplicht doen wat de PvdA goed vindt, don’t ask why. Dan maar geen vrije samenleving. Het solidariteitsbeginsel noemen we het, maar dan wel maar één kant op.

 9. Zodra men opgeleid kan worden tot vakbekwaam ZZP’er zodat er ook ruimte komt tot bedrijfsovername door geschoolde allround vaklieden dan heeft de ZZP’er er ook wat aan. In alle andere gevallen slaat Asscher de plank volledig mis. Maar ja, hij is dan ook niet opgeleid tot zelfstandig timmerman.

 10. Isa van der Linde // 01/03/2016 | 11:43 op 11:43 //

  ZZP zelfstandige ZONDER personeel…..

 11. G Janssen // 01/03/2016 | 15:36 op 15:36 //

  Ambtenaren verzinnen steeds iets nieuws om zichzelf aan het werk te houden. Hij wordt immers uit een nationale fonds betaald, namelijk de belastingopbrengsten. Wordt zijn scholingen ook betaald uit de scholingsfonds betaald? Oh nee, waarschijnlijk doet meneer Asscher niet aan scholingen. Te veel tijd over om onzin te verzinnen. Jammer weer een verloren stem voor PVDA.

 12. Theo maas // 01/03/2016 | 17:54 op 17:54 //

  Vreemd plan lodewijk nog eens goed over nadenken

 13. Mike Gerrits // 02/03/2016 | 08:18 op 08:18 //

  Naar mijn bescheiden mening betalen wij daar als zzp-er al ruim voldoende aan mee… Belasting heet dat toch?

 14. De man heeft zelf duidelijk geen ondernemersbloed. Hoe kom je er op!

 15. Er zijn rijke ZZP-ers en arme ZZp-ers. De arme ZZP-ers zijn in de meerderheid en voor hen dreigt alles op termijn fout te gaan. Geen pensioenvoorzieningen en geen geld voor bijscholing. Asscher denkt na over de lange termijn en de meeste ZZp-ers doen dat niet. Ik ben zelf als sinds 1992 ZZP-er en ik heb veel stille armoede om mij heen gezien. ZZP-ers gedragen zich vaak als kleine middenstanders die ook maar een paar jaar vooruit kijken.

 16. Hij heeft weer een keer een oplossing en zoekt daar een probleem bij.

 17. Lodewijk, wanneer LEER je het nu eens. Wel zelf betalen heb ik als zzp er ook moeten doen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.