Nattevingerwerk over schulden van ZZP’ers

zzp schuld - zzp nieuws

Een kwart van alle zzp’ers zou schulden hebben, gemiddeld voor een bedrag van maar liefst 135.000 euro. Dat meldde BNR Nieuwsradio onlangs op gezag van de branchevereniging van schuldhulpverleners NVVK.

Voor de PvdA in de Tweede Kamer was het  aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Was de toegang voor zzp’ers tot de schuldhulpverlening wel goed geregeld? Werd het geen tijd om een wettelijk minimumtarief in te voeren, zodat die arme zzp’ers wat meer gingen verdienen?

Alarmerende cijfers van de schuldhulpverleners. En een alerte reactie van de politiek. Zou het zijn geweest. Als het waar was.
In het jaarverslag van de NVVK is over zzp’ers amper iets te vinden. Daar staat alleen dat de helft van de leden een toename meldt van het aantal zzp’ers dat aanklopt voor hulp. Wat de andere helft ziet, blijft onvermeld.

Is het aannemelijk dat het er inderdaad meer worden? Kan zijn. Steeds meer mensen werken als zzp’er. Dan kun je veronderstellen dat er onder de mensen met financiële problemen ook steeds meer zzp’ers zijn.

Of niet. Uit onderzoek van het Ministerie van Financiën vorig jaar bleek juist dat zzp’ers steeds bewuster met hun geld omgaan. Wie zal het zeggen?

Beperkte conclusie

De gemiddelde schuldenlast van 135.000 euro werd bij BNR wél genoemd door Jacqueline Zuidweg. Zij behoort tot de prominentere leden van de NVVK. Gevraagd om een toelichting verklaarde zij dat het bedrag een extrapolatie was op grond van haar eigen praktijk.

Is het aannemelijk dat die extrapolatie inderdaad klopt? Kan zijn. Zuidweg heeft een groot bureau met veel klanten. Wat bij haar in de kaartenbak staat zou best eens een doorsnee van de Nederlandse bevolking kunnen zijn.

Of niet. Zij timmert zó aan de weg dat zij ook weleens een grote aantrekkingskracht zou kunnen hebben op de meer problematische gevallen. Wie zal het zeggen?

Maar dan nog. Welke conclusie kunnen we eraan verbinden? Hooguit dat de zzp’ers die worden geholpen door leden van de NVVK gemiddeld dat bedrag aan schulden hebben uitstaan. Dat is wel heel beperkt.

Hele artikel · Bron: Pierre Spaninks, ZZP-Expert · 7/6/2016

Deel dit bericht via: