Nieuwe wet kost 122.000 zzp’ers omzet

zzp_nieuws_45298202_sBedrijven mijden ‘schrikbarend hoog aantal’ zzp’ers uit angst voor boetes, zegt de Kamer van Koophandel.

Ruim 122.000 zelfstandigen verloren vorig jaar opdrachten vanwege de nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) dat vandaag wordt gepresenteerd. In totaal gaat het om 18 procent van de bijna 700.000 zzp’ers die te maken hebben met de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Het is het hoogste percentage gedupeerde zzp’ers dat tot nu toe naar buiten is gebracht.

De handhaving van de nieuwe wet is tot tenminste 1 januari volgend jaar uitgesteld, maar bedrijven die willens en wetens schijnzelfstandigheid in stand houden, kunnen nog steeds rekenen op hoge boetes en naheffingen. Reden voor een aantal bedrijven om zzp’ers te mijden.

Hoeveel zzp’ers last ondervinden van de nieuwe regelgeving is al een aantal keer onderzocht. Zo sprak de branchevereniging ABU voor uitzendondernemingen in september nog van 4 procent van alle zelfstandigen, een maand later had ZZP Nederland het over 10 procent. En afgelopen december telde The Intelligence Group 12 procent, wat neerkomt op zo’n 46.000 zelfstandigen.

Hele artikel · Bron: Trouw.nl · 13/2/2017

Ook via: FD.nl · BNR.nl · NU.nl · NRC.nl · Business Insider

Deel dit bericht via: