Onderzoek ABN-AMRO onderschat effect wet DBA

Beeld: Pierre Spaninks 2017 (c)

Beeld: Pierre Spaninks 2017 (c)

Uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK voor ABN-AMRO zou blijken dat het effect van de wet DBA meevalt. Starters zouden zich er nog wel door laten afschrikken, maar gevestigde zzp’ers niet. RTL-Z Nieuws vroeg mij wat ik van die conclusie vond. Volgens mij wordt het probleem onderschat.

Wat is er aan de hand? Het onderzoek van GfK heeft betrekking op alle 1 miljoen zzp’ers in Nederland, ongeacht wat voor werk ze doen. Als je zo breed kijkt, kan het inderdaad lijken alsof starters meer last hebben van de nieuwe regels dan gevestigde zelfstandigen.

Maar de wet DBA raakt eigenlijk alleen de pak-hem-beet 400.000 zzp’ers die zich op de zakelijke markt richten. Daar zitten juist de gevestigde ondernemers met ervaring en specialistische kennis: van IT’ers en interim-managers tot kraanmachinisten.

Tienduizenden zonder werk

Als je focust op deze groep waar het echt om gaat, dan zie je dat er sinds de invoering van de wet op 1 mei vorig jaar tienduizenden mensen zonder werk zijn komen zitten. Het aantal starters in de zakelijke dienstverlening is met dubbele cijfers gedaald, terwijl het aantal stoppers alleen maar is gestegen.

Volgens het onderzoek zou 70% van de huidige zzp’ers niet wakker liggen van de wet van Wiebes. Die hebben – waarschijnlijk terecht – het idee dat ze gewoon door kunnen. Maar de 30% die zich wel zorgen maken, dat zijn dus wel meer dan 300.000 mensen van vlees en bloed. Ondernemers die altijd hard hebben gewekt, die altijd keurig hun belasting en premies hebben betaald, en die nu ineens niet meer weten of ze hun bedrijf wel kunnen voortzetten. Dat vind ik nogal wat. Lees verder…

Hele artikel · Door: Pierre Spaninks (zzp-expert) · 6/1/2017

Deel dit bericht via: