Parijse echoput herhaalt Nederlandse zzp-sprookjes, maar ontkracht die meteen ook

Mathijs BoumanNiet veel toeristen weten het, maar Parijs heeft een beroemde echoput. Hij staat aan de Rue André Pascal, net binnen de Boulevard Périphérique, aan de westkant van de stad. De echoput heeft de vorm van een kantoorgebouw. Het is een gebouw vol economen.

Iedere twee jaar bezoeken deze economen Nederland. Ze spreken dan met ambtenaren, toezichthouders en andere experts — soms zelfs met een journalist — en luisteren naar de economische zorgen, problemen en mogelijke oplossingen. Het geeft de experts alle mogelijkheid om hun laatste frustraties over de economische politiek te ventileren, en dat doet men dan ook enthousiast.

Deze Oeso-economen roepen Nederland al jaren op de arbeidsmarkt te hervormen, de hypotheekrenteaftrek (versneld) te verlagen, een vorm van rekeningrijden in te voeren en het lage btw-tarief af te schaffen, beleid waarvan we in Nederland ook wel inzien dat het moet, maar waar de politiek de vingers nog niet aan wil branden.

Ik hoor u denken, waar gaat dit verhaal heen?

De snelle opkomst van de ‘self-employed’, hier en daar wat grafiekjes, het systeem van sociale verzekeringen in Nederland zou kunnen ondermijnen, Zzp’ers verzekeren zich vaak niet tegen arbeidsongeschiktheid,  zijn zzp’ers wel echte ondernemers, Minder zzp’ers dan in Italië, fiscale steun aan zzp’ers…

Enfin, prima stukje van Mathijs Bouman in het FD, mocht u hem helemaal willen lezen · 5/3/2016

Deel dit bericht via: