Payrollers, de flexitariërs van de arbeidsmarkt

wet-dbaDe invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) heeft de boel flink opgeschud. De overheid beoogde een versimpeling van het systeem dat de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bepaalt, maar de onzekerheid is ermee juist groter geworden.

Uit vrees voor het oordeel van de Belastingdienst, ‘verkapt dienstverband’, lijken veel werkgevers nu hun heil bij payrollbedrijven te zoeken. De freelancer of flexwerker is in dienst van het payrollbedrijf, de werkgever slaapt, vooralsnog, een stuk rustiger.

In het derde kwartaal van 2016 is volgens payrollbedrijf Tentoo — dat zich vooral ook richt op de zzp’er — niet alleen het aantal freelancers waar het diensten aan verleent met 36% toegenomen, het gemiddeld aantal uren dat freelancers via Tentoo-payrolling worden ingezet is ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 38% gestegen. ‘Voor bedrijven en zzp’ers die op de scheidslijn zitten van ‘net wel’ of ‘net geen’ dienstbetrekking blijkt freelance payrolling een goede oplossing’, zegt algemeen directeur van Tentoo Paul den Ronden in de kwartaalmonitor van zijn bedrijf. ‘Ze kunnen op dezelfde flexibele manier samenwerken, namelijk in overeenkomst van opdracht.’

Lees verder in het hele artikel · Bron: FD · 22/10/2016

Deel dit bericht via: