Doorbraak in verplicht schilderspensioen zzp’ers

schilderspensioen-zzp-ersBPF Schilders heeft ingestemd met dispensatie voor zelfstandige schilders in het pensioenfonds. Dat meldt Zelfstandigen Bouw (ZBo), de belangenbehartiger van zzp’ers in bouw en afbouw.

ZBo strijdt al jaren tegen het verplichte schilderspensioen voor zelfstandige schilders. De organisatie spreekt dan ook van een doorbraak.

Het schilderspensioenfonds is bereid zzp’ers op individuele basis vrij te stellen van de verplichting pensioen op te bouwen bij het fonds. Voorwaarde is wel dat dit wettelijk mogelijk is. Ook moeten de zzp-schilders die uit het fonds stappen elders pensioen opbouwen tegen minimaal dezelfde premie.

Veel schilders zullen dispensatie aanvragen

“De regels staan individuele dispensatie niet in de weg. Ik heb dan ook goede hoop dat dit in de loop van volgend jaar geregeld is”, zegt Zbo-voorzitter Charles Verhoef. Hij verwacht dat veel schilders dispensatie zullen aanvragen. “Uit een enquête die wij dit voorjaar hebben gehouden blijkt dat driekwart van de zzp-schilders tegen de verplichte aansluiting bij BPF is.”

BPF heeft ook beloofd iets te doen aan de administratieve rompslomp voor zzp’ers. Om de premie vast te stellen, moeten zzp-schilders nu ieder jaar een waslijst aan vragen over hun bedrijfsresultaat beantwoorden. “Daar lopen zij al jaren tegenaan. BPF gaat nu kijken of dat afgeschaft kan worden.”

Hele artikel · Bron: Cobouw · 21/10/2016

Deel dit bericht via: