‘Regels zzp’ers lopen nog te veel uiteen in Europa’

zzpnieuws-nl_bouwvakker

De wet- en regelgeving voor zzp’ers loopt in Europa nog te veel uiteen en zou meer op elkaar afgestemd moeten worden.

Dat zeggen de voorzitters van de zzp-belangenorganisaties PZO-ZZP, ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen tegen NUzakelijk in aanloop naar de EU-verkiezingen die op 22 mei plaatsvinden.

“De lobby voor zzp’ers in Europees verband moet bestendigd worden”, vindt Esther Raats-Coster van PZO-ZZP. “Europese wetgeving zou meer ondernemersproof gemaakt moeten worden.”

De opmars van de zzp’er is niet alleen een Nederlands verschijnsel, in alle Europese landen stijgt het aantal zelfstandigen.

“Er is wel toenemende aandacht voor zzp’ers, maar geen consistent beleid”, concludeert Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen.

“Er moet een Europese richtlijn komen voor ondernemerschap zonder personeel”, stelt ook Maarten Post van ZZP Nederland vast. “Als dat meer in evenwicht gebracht wordt is dat voor alle landen goed.”

EFIP

Op Europees niveau worden zzp’ers bijvoorbeeld vertegenwoordigd door de internationale belangenorganisatie EFIP (European Forum for Independant Professionals). Deze zou graag zien dat het volgende Europese Parlement een vertegenwoordiger van zzp’ers aanstelt om “de behoeften te vervullen van de snelst groeiende sector op de Europese arbeidsmarkt”.

“Europa doet al veel voor zzp’ers”, zegt Raats-Coster van PZO. “Zo wordt het voor zzp’ers mogelijk gemaakt mee te dingen in Europese aanbestedingen. Ook komen de kosten voor internationale telefonie steeds lager te liggen.”

“Moderne technieken maken ook internationaal ondernemen voor zzp’ers makkelijker, zeker in de cloud zie je samenwerkingsvormen ontstaan. Voor bijvoorbeeld webwinkeliers of ict-ontwikkelaars is internationaal actief zijn eenvoudig.”

Ook Maarten Post van ZZP Nederland wijst op de mogelijkheden van het inschrijven op aanbestedingen. “Maar zzp’ers zijn natuurlijk vaak te klein om deze voor zichzelf op te eisen. Daarom zien we steeds meer zelfstandigen die zich verenigen in coöperaties, zodat ze als groep kunnen opereren om mee te dingen in aanbestedingen.”

Bron: NU·nl · 17/05/2014

Deel dit bericht via: