Ministerie van Financiën brengt positie zzp’ers in kaart

zzpnieuws-nl_ipad_123rf

Een werkgroep gaat de positie van zzp’ers in kaart brengen.

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën deze week in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Het zogenoemde ‘interdepartementaal beleidsonderzoek zelfstandigen zonder personeel’ (IBO zzp) maakt een analyse en een inventarisatie van onder meer de inkomens- en vermogensposities van zzp’ers.

Het uiteindelijke doel is om te bekijken welke gevolgen de groei van het aantal zzp’ers heeft voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en het sociale zekerheidsstelsel.

Stimuleren of afremmen

“Bij ongewijzigd beleid zullen er binnen afzienbare tijd meer dan een miljoen zzp’ers zijn”, zo valt te lezen in de taakopdracht van de werkgroep. “Moeten we deze ontwikkeling stimuleren of juist afremmen?”

Naast inkomens- en vermogensposities is het voor beleidsbeslissingen nodig meer inzicht te krijgen in opleidingsniveau, werkervaring en uitkeringsverleden. Ook de mate waarin zzp’ers verzekerd zijn en aan pensioenopbouw doen wordt bestudeerd.

De werkgroep wil bovendien zicht krijgen op welke zzp’ers bijdragen aan werkgelegenheid en innovatie. In mei wordt gestart met het onderzoek, dat uiterlijk 1 december 2014 afgerond moet zijn.

Momenteel is een op de tien werkenden zzp’er. In 2013 groeide het aantal zelfstandigen met 42.000.

Bron: NU·nl · 23/05/2014

Deel dit bericht via: