ZZp’ers verdienen steeds minder

Tweede Kamer hoort niets vrolijks voor de zzp’er en Vakbonden én werkgevers maken zich in toenemende mate zorgen.

Bedrijfswinsten stijgen, de lonen niet. De Tweede Kamer liet zich daar op woensdagmiddag over bijpraten door experts, hoogleraren, werkgevers en vakbonden. Je zou denken dat het onderwerp zich politiek en sociaal leent tot harde uitspraken (over graaiende ondernemers) en scherpe eisen (hogere lonen). Maar nee. Wat overheerste: zorg om de arbeidsmarkt, waar steeds meer zzp’ers of mensen met een onzeker dienstverband steeds minder gaan verdienen.

En zo kon het gebeuren dat FNV-bestuurder Mariëtte Patijn uit zichzelf begon over een kleine ondernemer in de Amsterdamse wijk Osdorp die heel graag vaste medewerkers heeft, maar het niet meer aandurft om mensen in dienst te nemen. En dat werkgeversdirecteur Harry van de Kraats verzuchtte:

„Werkgevers hebben helemaal geen belang bij een race to the bottom in arbeidsvoorwaarden. Het is helemaal niet in ons belang als mensen aan de kant komen te staan. Stabiliteit in de samenleving is belangrijk voor een goed investeringsklimaat.”

Aanleiding voor de hoorzitting was een nieuwe, alternatieve berekening van De Nederlandsche Bank (DNB), afgelopen voorjaar, van het aandeel dat werkenden als loon krijgen van alles wat er in Nederland wordt verdiend. Dat aandeel blijkt veel lager te zijn dan eerder was berekend, omdat er steeds meer zelfstandigen zijn – en die verdienen niet, zoals in eerdere berekeningen nog werd aangenomen, ongeveer hetzelfde als werknemers in dienst. Ze verdienen minder.

Hele artikel · Bron: NRC · 14/9/2016

Deel dit bericht via: