Zo ga je van zzp’er naar ondernemer

laura-babeliowsky-750x300

Zzp’ers zijn ondernemers in de dop, schrijft businesscoach Laura Babeliowsky in een gastblog. Zij geeft 4 manieren om de ondernemer in jezelf wakker te maken. ‘Stop met het verkopen van je arbeid.’

Je ziet het vaak in het nieuws: “De zzp-tarieven gaan verder omlaag” of ,“Werkgevers willen massaal van zzp’ers af”: Alsof het allemaal kommer en kwel is in zzp-land. De meeste zzp’ers verdienen inderdaad niet erg veel (gemiddeld 32.000 euro per jaar). En zij worden momenteel massaal vervangen door tijdelijke medewerkers, met dank aan de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).

Maar hun situatie is niet zo zorgwekkend als bij medewerkers in loondienst het geval zou zijn geweest. Het grote verschil is dat zzp’ers op een pot met goud zitten, al hebben ze dit vaak zelf niet door.

Vrij maken

Het zijn namelijk ondernemers, al is het nog in de dop, die hun inkomsten makkelijk kunnen verveelvoudigen. Als zzp’er zul je nooit veel kunnen verdienen, maar als ondernemer wel. Als je volledig de ondernemer in jezelf wakker gaat maken, kun je jezelf vrij maken van opdrachtgevers en kun je je inkomen laten stijgen. Het kan zelfs meer worden dan je ooit voor mogelijk hield.

Om jezelf vrij te maken van de wet DBA, en je inkomen te laten stijgen, ga jezelf dan zien als iemand die een oplossing verkoopt voor een probleem. Dit is het grote verschil tussen de zzp’er en de ondernemer.

Zzp’ers zijn in het overgrote deel van de gevallen dienstverleners, die persoonlijke arbeid leveren aan klanten. Als je als consultant, coach of yogaleraar je arbeid verkoopt, zul je alleen kunnen verdienen als je werkt. En omdat je uren beperkt zijn, zal je inkomen algauw een plafond bereiken.

Wat is er nodig om als zzp’er een echte ondernemer te worden die goed verdient?  4 tips over hoe je dit kunt aanpakken.

Hele artikel · Bron: Sprout · 13/9/2019

Deel dit bericht via: