Tegen welke risico’s moet je je als zzp’er verzekeren?

Ziek thuis komen te zitten, een opdrachtgever die niet uitbetaalt of een klant die ontevreden is en geld terugvraagt. Als zzp’er loop je nogal wat risico’s. Voor veel risico’s kun je je verzekeren. Maar welke verzekeringen lonen eigenlijk? 

OUT

De belangrijkste verzekerbare risico’s zijn volgens Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper.nl, aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid, vooral als je afhankelijk bent van het inkomen dat je als zelfstandige verdient. Pennekamp: “Hier moet je vanaf je eerste dag als zelfstandige een bewuste keuze over maken of je die wel of niet wil verzekeren.”

Nog een derde belangrijk risico, zegt zzp-expert Pierre Spaninks: dat je een beroep moet doen op rechtsbijstand. Bijvoorbeeld als een opdrachtgever weigert te betalen. Spaninks: “Een goede advocaat is duur.”

Arbeidsongeschiktheid: verzekering en alternatieven

Een dag niet kunnen werken, betekent voor een zzp’er dat er geen loon binnenkomt. In het geval van een griepje, is dat nog te overzien, maar zit je langdurig ziek thuis dan kan dat grote gevolgen hebben.

Toch hoeft niet iedere zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten volgens Spaninks. “In de ene branche is dat nodiger dan in de andere. Zoals in de bouw als je werkt met gevaarlijke stoffen. Maar als jonge startende ondernemer in bijvoorbeeld de media of met een andere bureaubaan kan je je afvragen of je wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet nemen. Je hebt nog een lange tijd te gaan en wie zegt dat je dit werk de rest van je leven blijft doen?”

Aansprakelijkheid: hoe groot is het risico?

Pennekamp: “Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat de aansprakelijkheid van hun bedrijf al gedekt is via hun particuliere verzekering.” Maar als je onder werktijd op die dure bril van je collega gaat zitten of als er iemand over je laptopsnoer struikelt met schade tot gevolg dan is dit niet gedekt via je persoonlijke verzekering. Daar heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig.

Ook hier geldt: in het ene beroep loop je een grote risico dan in het ander. Hoe lager het risico, hoe lager de premie. Vaak ben je voor minder dan een tientje per maand al verzekerd.

Beroepsaansprakelijkheid: voor adviseurs

Een andere vorm van aansprakelijkheid is de beroepsaansprakelijkheid: als iemand schade ondervindt van jouw werkzaamheden. Bijvoorbeeld in adviserende beroepen komt dit nog wel eens voor. Voor de meeste zzp’ers is het echter niet nodig zich hiervoor te verzekeren, zegt Pennekamp. “Met name voor accountants en zorgverleners is dit van belang. Maar voor een bouwvakker of schrijver is dit in veel gevallen niet nodig. Je kan bovendien ook veel uitsluiten in de algemene voorwaarden.”

Rechtsbijstandverzekering: weigerende klant

“De rechtsbijstandverzekering is een relatief goedkope verzekering en eigenlijk voor iedereen wel handig” zegt Spaninks. In het geval van een juridisch conflict – bijvoorbeeld als een klant weigert te betalen – wordt de hulp van een advocaat vergoed.

Overige verzekeringen: brand of pensioen

Verder kun je je als zzp’er nog verzekeren voor zaken als diefstal of brand, ziekteverzuim van medewerkers, het risico op overlijden, schade aan je zakelijke auto en bedrijfsstagnatie. Of deze verzekeringen nuttig zijn, verschilt per zzp’er. Voor alle verzekeringspremies geldt overigens dat ze fiscaal aftrekbaar zijn.

Hele artikel  · Bron: Z24  · 27/2/2016

Deel dit bericht via: