Tweede Kamer, help de inhuur van zzp’ers weer op gang!

Tijdens de algemene politieke beschouwingen deze week in de Tweede Kamer ging het alsmaar over “geen boetes voor zzp’ers”. Maar dat is niet de kern van het probleem. Dat is het risico op naheffingen. Daardoor durven steeds meer opdrachtgevers niet meer met zzp’ers te werken, ook niet met “echte”.

Donderdag 29 september vindt een kamerdebat plaats over de wet DBA, op basis van de brief die staatssecretaris Wiebes daarover deze week aan de volksvertegenwoordiging stuurde. Dat debat is cruciaal voor de toekomst van zzp’end Nederland. De kamer kan dan de markt weer op gang brengen – of niet.

Sinds 1 mei zijn al bijna 50.000 zelfstandigen een of meer opdrachten misgelopen – niet omdat zij geen echte zelfstandigen zouden zijn (dat is nooit vastgesteld) maar omdat hun opdrachtgever onder verwijzing naar de wet DBA domweg niet meer met zzp’ers wilde werken. Zie het onderzoek dat ik onlangs deed samen met Intelligence Group.

Het risico op naheffingen voor opdrachtgevers, dat is het probleem

Waar komt die inhuur-staking vandaan? Opdrachtgevers snappen heel goed dat de modelovereenkomsten geen zekerheid vooraf bieden en dat de Belastingdienst pas een definitief oordeel velt na controle of er in de praktijk volgens de termen van de modelovereenkomst is gewerkt.

pierre spaninks ZZP Expert - zzpnieuws-nl

Hele artikel · Door ZZP-expert Pierre Spaninks · 24/9/2016

Deel dit bericht via: