‘Verreweg de meeste zzp’ers kiezen bewust voor het zelfstandig ondernemerschap’

zzpnieuws image 15

„De meeste zzp’ers, 85 procent, kiezen bewust voor het zelfstandig ondernemerschap”, zei zzp-onderzoeker Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit vorige week in het NRC.

Met ‘bewust kiezen’, bedoelt Dekker „dat je het bent omdat je het wilt zijn en niet dat je ertoe gedwongen wordt omdat er bijvoorbeeld geen werk in loondienst is”. Het verbaast hem niet dat we zijn uitspraak factchecken. „Om de één of andere reden kampt de zelfstandige zonder personeel nog altijd met een imagoprobleem”, zegt hij. „Alsof zzp’ers slachtoffers zijn.”

Waar is het op gebaseerd?

Je kunt in allerlei rapporten over zzp’ers terugvinden dat de meeste van hen er zelf voor kiezen, zegt Dekker. Hij verwijst naar een rapport van Stichting Economisch Onderzoek Rotterdam (SEOR) uit 2013.

En, klopt het?

Uit het SEOR-onderzoek blijkt dat er bij 15 procent van de ondervraagden „een zekere noodzaak” was om zzp’er te worden, bijvoorbeeld omdat ze geen vast werk konden vinden. Het onderzoek werd gedaan naar zzp’ers die werken in de bouw, vervoer, zakelijke dienstverlening en in bepaalde takken van de zorg. Er werd juist naar die sectoren gekeken omdat de onderzoekers daar mensen verwachtten die eigenlijk liever in vaste dienst zouden willen vanwege „schijnzelfstandigheid” – dan heb je bijvoorbeeld maar één opdrachtgever en dat kan door de fiscus gezien worden als een verkapt dienstverband. Het grootste deel van de overige 85 procent verklaart uit vrije wil zzp’er te zijn geworden. En het overgrote deel daarvan verwacht dat ook te blijven. Dat sluit aan bij de uitspraak van Dekker.

Hele artikel · Bron: NRC · 13/10/2015

Deel dit bericht via: