Zzp’ers lopen jaarlijks 307 miljoen mis

zzp nieuws foto 1

Zzp’ers lopen jaarlijks 307 miljoen mis omdat hun opdrachtgevers niet uitbetalen, blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer. Gemiddeld wordt 0,5 procent van de omzet van zzp’ers niet uitbetaald.

Bij een gemiddelde omzet van zo’n 61.000 euro per jaar, is dat een verlies van 305 euro per persoon per jaar. Het onderzoeksbureau hield een online enquête onder 946 zzp’ers in opdracht van online zzp-bank Knab. In totaal zijn er ongeveer één miljoen zelfstandigen zonder personeel in Nederland.

Zelfstandigen vragen meestal om binnen maximaal 30 dagen uitbetaald te worden. Ruim een vierde wil binnen twee weken het geld op zijn bankrekening zien. Bij negen op de tien zzp’ers wordt die betalingstermijn wel eens overschreden. Bij 3,4 procent wordt de rekening zelfs altijd te laat betaald.

Deelfacturen en werk staken
“Zorg ervoor dat je de betalingsgegevens duidelijk op je factuur vermeldt, dat voorkomt onnodige vertraging. Is deze verstreken, neem dan telefonisch contact op met je klant. Dat is minder vrijblijvend en je kunt direct vragen wat het probleem is”, adviseert Oskar Barendse, financieel expert bij Knab.

Voer bij twijfel een risicoanalyse uit. Bij Graydon is het bijvoorbeeld mogelijk om klanten te laten checken. De eerste vraag is gratis, tipt de bank. Ook is het mogelijk om deelfacturen te versturen. Worden die niet uitbetaald, zou je de werkzaamheden tussentijds kunnen staken. Goede algemene voorwaarden beschermen bij een eventueel wettelijk geschil. Zorg er wel voor dat je de algemene voorwaarden voor of tijdens de onderhandeling aan je opdrachtgever overhandigd.

Hele artikel · Bron: RTLZ · 13/10/2015

Deel dit bericht via: