Broodfonds heeft zichzelf bewezen

ZZP NIEUWS IMAGE 16

Althans, dat meldt Broodfondsmakers, een organisatie die het opzetten van die fondsen begeleidt. Het eerste fonds werd in het leven geroepen in 2006. Het zijn er inmiddels 159 met ruim 6000 deelnemers.

In plaats van een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, sparen steeds meer zzp’ers samen in een zogenoemd broodfonds voor arbeidsongeschiktheid. Het aantal broodfondsen in Nederland is sinds vorig jaar verdrievoudigd.

In een broodfonds zetten ondernemers elke maand geld opzij. Wie ziek wordt, krijgt tot twee jaar lang van de andere deelnemers maandelijks schenkingen om rond te komen. Wie langer dan twee jaar verzekerd wil zijn, kan alsnog een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten met een eigen-risicoperiode van twee jaar.

Het ziet ernaar uit dat zulke fondsen niet te wankel zijn. Biba Schoenmaker, mede-oprichter van Broodfondsmakers: “Al die ervaring laat ook zien dat een groep helemaal niet zomaar omvalt. Waarom zouden er anders nu al 159 broodfondsen zijn? Ik denk dat die 6400 mensen anders ook niet lid waren geworden of nog steeds meedoen.”

Hele artikel · Bron: BNR · 13/10/2015

Deel dit bericht via: