Waarom de wet DBA de groei van het aantal zzp’ers afremt

Belastingdienst_wet DBA_VAR - ZZPDe nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft in elk geval één effect bereikt: bedrijven worden steeds afwachtender als het om zzp’ers gaat.

Onduidelijkheid? Check. Onzekerheid? Check. De wet DBA leidt tot heel wat onrust bij zzp’ers en bedrijven. Sinds staatssecretaris Wiebes (Financiën) bekendmaakte dat de VAR (verklaring arbeidsrelatie) wordt afgeschaft, weet eigenlijk niemand precies wat hij moet, mag of kan doen.

Ja, voortaan moet er met modelovereenkomsten gewerkt worden, zoveel is duidelijk. Maar deze geven dan weer geen garantie dat je achteraf niet toch alsnog beboet wordt.

Allebei verantwoordelijk

Om zelfstandig ondernemers te beschermen tegen de macht van bedrijven, heeft Wiebes het zo geregeld dat opdrachtgevers nu medeverantwoordelijk zijn en dus ook beboet kunnen worden als achteraf blijkt dat niet aan de afspraken is voldaan. In de tijd van de VAR was alleen de zzp’er aansprakelijk, nu dus niet meer. “Dat zorgt ervoor dat veel corporates een enorm afwachtende houding aannemen”, vertelt Arco Elsman, zzp-programmadirecteur van Randstad. “Ze gebruiken het overgangsjaar om uit te zoeken hoe de nieuwe wet precies werkt en wat voortaan nog wel en niet mag.” Tot die tijd weren veel ondernemingen zzp’ers.

Gezagsverhouding moet? Is payrollen een oplossing? Lees hier verder · Bron: Sprout · 24/8/2016

Deel dit bericht via: