Werknemer en zzp’er zijn vogelvrij verklaard

Nog even en Nederland haalt Amerika rechts inzzpnieuws_flexwerken

Werkgeversorganisaties vinden dat er een einde moet komen aan de vanzelfsprekendheid dat oudere werknemers meer verdienen dan jongeren. Dat schrijven VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN in hun jaarlijkse nota arbeidsvoorwaarden (2016).

De nuance gebiedt dat er in sommige gevallen inderdaad sprake is van te dure ouderen die op latere leeftijd best financieel een tandje minder kunne
n, maar de recente uitspraak van de werkgevers past wel naadloos in een sluipend proces. In steeds meer sectoren twijfelen werkgevers erover of ze nog wel door willen gaan met de cao. Ondernemers in onder meer horeca, detailhandel, bouw en metaal overwegen de CAO te beëindigen. Daarbij staat het afschaffen van het minimumloon al langer op het verlanglijstje van de werkgevers. Het patroon is dat de werknemer stap voor stap verder wordt uitgekleed.

Flexwerkers en zzp’ers zijn gemarginaliseerde werkkrachten

Hoe ziet het leven van een flexwerker en zzp’er er eigenlijk uit? Beiden hebben ze gemeen dat ze vandaag niet weten of ze volgende maand nog werk hebben. Natuurlijk zijn er bij de zzp’ers witte raven die gewild zijn en stevige tarieven kunnen bedingen. Maar het merendeel zijn ontslagen draaideurwerknemers die voor mindere arbeidsvoorwaarden als zzp’er mogen terugkeren. Of het zijn uit nood geboren zelfstandigen die werkloos waren en als zzp’er te weinig uren maken tegen uitgeknepen tarieven om fatsoenlijk rond te kunnen komen. Voor flexwerkers geldt hetzelfde. Hun arbeidsvoorwaarden liggen beduidend onder die van werknemers met een vast contract. Flexwerkers en zzp’ers, het zijn gemarginaliseerde werkkrachten zonder enige financiële zekerheid.

PostNL maakt het wel heel bont

Die zelfstandige pakketbezorgers zijn in feite werknemers zonder arbeidscontract. Zelfstandige pakketbezorgers die naar de rechter stapten kregen in vijf van de acht gevallen bij de rechter echter nul op het rekest. Slechts bij drie rechters was er sprake van een verkapt dienstverband. Daarmee is een precedent geschapen: een werkgever hoeft helemaal geen arbeidscontract meer aan te bieden en kan hetzelfde doen als PostNL. De bouw- en zorgsector zullen snel volgen. Nog even en Nederland haalt Amerika rechts in.

Flexwerkers zouden juist meer moeten verdienen

Dan is er nog iets essentieels. Een mens zit veilig en goed in zijn vel wanneer hij over enige vorm van zekerheid beschikt. Dat is genetisch bepaald. Een vast inkomen zorgt voor rust in het hoofd en dat komt het werk en de samenleving ten goede.

Stagiaires worden schaamteloos uitgebuit

Dan is er nog iets, helemaal passend binnen de huidige ontwikkelingen. Het uitbuiten van jonge hbo’ers en academici. Heb je jarenlang gestudeerd en hoop je na afloop aan je betaalde carrière te kunnen beginnen, wordt je door werkgevers afgescheept met een jarenlange stageplek en dito onkostenvergoeding.

Lees hele artikel · Bron: The Post Online · 22/1/2016

Deel dit bericht via: