Wiebes: spijt van ‘foute’ contracten zzp’ers

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën erkent dat er fouten staan in modelcontracten voor zzp’ers die door de Belastingdienst zijn gepubliceerd.

Foto: rijksoverheid.nl

Hij zegt ‘spijt’ te hebben van zijn toezegging aan betrokken (branche-) organisaties om modelcontracten integraal te publiceren die door de Belastingdienst alleen maar zijn getoetst op ‘fiscaal relevante’ bepalingen, nu blijkt dat daarin ook vrijwaringen voor opdrachtgevers zijn opgenomen die niet conform hun wettelijke aansprakelijkheid is.

Volgens D66’er Steven van Weyenberg, die Wiebes ervoor naar de Kamer riep, heerst er ‘totale verwarring’ onder zelfstandigen zonder personeel over de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en de nieuwe modelcontracten. Die moeten juist voorkomen dat alleen opdrachtnemers risico lopen. ‘Kafka is er niets bij.’

Tennisleraren

Zo vond ZZP-Nederland in een aantal contracten, onder andere voor tennisleraren en muziekonderwijzers, een vrijwaring die opdrachtnemers aan hun opdrachtgevers moeten geven voor het geval de fiscus een naheffing oplegt.

Wiebes zei dat het in de gewraakte contracten gaat om fiscaal niet-relevante bepalingen. ‘Maar ze zijn wel fout en moeten worden gecorrigeerd’, erkende hij.

De goedgekeurde modelcontracten moeten met het verdwijnen van de (VAR) per 1 mei zekerheid vooraf geven dat er geen loonheffing hoeft te worden afgedragen. Maar dat geldt alleen als ze ook worden nageleefd.

Hele artikel · Bron: FD.nl · 9/2/2016

Deel dit bericht via:

1 Reactie op Wiebes: spijt van ‘foute’ contracten zzp’ers

  1. Wat een prutsers zijn hier aan het werk. Elementair change management, en helemaal niet al te gecompliceerd in de basis. We pakken Kotter er even bij: het burning platform ontbreekt. De guiding coalition bestaat uit mensen die de wereld van opdrachtgevers en ZZP’ers nauwelijks kennen. de vision for change bestaat hooguit uit ‘het moet anders’. Communicate the vision wordt dan ook lastig. de doelgroep begrijpt er niets van dus kan niet empowered worden, en bij quick wins zakt je de moed helemaal in de schoenen. Stap 7 en 8 zullen nooit nodig zijn: dit beleid zal niet geborgd hoeven worden voor lange termijn.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.