Zzp-overeenkomst doekje voor bloeden

zzpovereenkomstDe invoering van de wet die moet voorkomen dat zzp’ers als schijnzelfstandigen werken, verloopt moeizaam. De overeenkomsten die zzp’ers en hun opdrachtgevers zekerheid moeten bieden dat werkelijk sprake is van zelfstandigheid en niet van een verkapt dienstverband, worden vaker niet dan wel goedgekeurd door de Belastingdienst.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën bezweert dat de vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) per 1 mei geen reden voor onzekerheid hoeft te zijn. Hij beweert dat de Belastingdienst zich coöperatief opstelt bij de beoordeling van de (model)overeenkomst.

Uit de praktijk klinken andere geluiden. Indieners van modelovereenkomsten zijn onaangenaam verrast door de strenge opstelling van de fiscus. Opdrachtgevers zijn terughoudend om met zzp’ers in zee te gaan. De overgangsperiode van een jaar die is ingesteld om de nieuwe wet te laten landen, blijkt hard nodig te zijn. Maar die termijn neemt de onrust niet weg.

Hele artikel · 8/7/2016

 

Deel dit bericht via: