ZZP Pensioen vaag over details pensioenproduct zelfstandigen

Rick Douwes (Inadmin), Johan Marink (ZZP Nederland), Charles, Verhoef (Zelfstandigen bouw), Henk Wesselo (FNV ZZP), Dick Sluimers (APG), Esther Raats (PZO), Louise Beduwe (PZO), Hannie Sturrman (FNV Zelfstandigen), Wim Vliex (Loyalis) tijdens de ondertekening van de samenwerking voor ZZP Pensioen. Foto: ANP

Vier brancheorganisaties voor ZZP’ers gaan er samen met pensioenbelegger APG en diens verzekeringsdochter Loyalis vol tegenaan met een nieuw pensioenproduct voor zelfstandige ondernemers. Maar over enkele cruciale details biedt ZZP Pensioen nog even geen openheid.

Dat blijkt uit navraag van Z24 naar de voorwaarden van ZZP Pensioen. Dit nieuwe pensioenproduct voor zelfstandigen zonder personeel moet in januari 2015 op de markt komen. Zie ook het artikel: ‘Pensioenfonds’ voor zzp’er: zo vergelijk je opbouw en kosten.

Op de website van ZZP Pensioen wordt al volop reclame gemaakt voor het nieuwe pensioenproduct. Maar twee zaken blijven daarbij sterk onderbelicht.

ZZP Pensioen: beleggingen nog even black box

Zo is onduidelijk waarin geld dat naar ZZP Pensioen gaat, precies wordt belegd. Het op de website vermelde jaarlijkse kostenpercentage van 0,35 procent van het vermogen doet vermoeden dat gewerkt zal worden met relatief goedkope beleggingsfondsen die brede beursindices volgen. Maar de woordvoerder van Loyalis wil hierover geen inhoudelijke vragen beantwoorden. Pas na 1 januari wordt meer duidelijkheid beloofd.

De inhoud van de beleggingen van ZZP Pensioen is dus nog even een ‘black box’.

Uitkering pensioenpot

Ander punt dat nog onduidelijk is, betreft de uitkering van vermogen dat via ZZP Pensioen wordt opgebouwd. Op de website komen twee vormen van uitkering aan bod waarbij ZZP Pensioen aangeeft dat “wij jouw opgebouwde kapitaal” verdelen over maandelijkse uitkeringen.

Voor eventuele deelnemers is het van belang om te weten of het opgebouwde vermogen hierbij automatisch naar een uitkeringsproduct van Loyalis gaat, of dat ze keuzevrijheid krijgen om eventueel een product van een andere verzekeraar of bank te kiezen. Ook daar wil de woordvoerder van Loyalis  niets over zeggen, voorafgaand aan de daadwerkelijke marktintroductie.

Bron: Z24 · 24/12/2014

Deel dit bericht via: