Zzp’er en pensioen: lastige combinatie

Pensioen voor zzp’ers Bij een zzp-pensioen kun je zelf bepalen wat je inlegt. „Ik heb meer ‘gat’ dan pensioen, maar in ieder geval doe ik er nu iets aan.”

zzpnieuws-nl_zzp-pensioen

Patrice de Bruin (42) lag er niet wakker van, maar af en toe waren er wel mensen die fijntjes haar geweten aanspraken. Zoals haar ouders, met de voorzichtige vraag: ‘Moet je niet eens aan je pensioen denken?’ Natuurlijk wist ze het, maar toen ze in 2007 met haar eenmanszaakje in marktonderzoek begon, was een pensioen bepaald niet haar eerste prioriteit. Ze moest eerst maar eens genoeg zien te verdienen om rond te komen, en daarna om een bufferspaarpotje op te bouwen voor het geval dat ze ziek werd of even geen opdrachten had. En trouwens: ze deed af en toe wat hypotheekaflossingen – ook handig ‘voor later’.

Maar afgelopen december was het zo ver: De Bruin stortte zo’n 5.000 euro in haar zzp-pensioen. En twee maanden geleden weer 500 euro. „Ik ben laat, ja. Sommige mensen hebben een pensioengat, ik heb meer ‘gat’ dan pensioen. Het zij zo. In ieder geval doe ik er nu iets aan. Dat is op zich al een fijn idee.”

Voor zzp’ers, dus flexibel

Sinds ruim een jaar zijn er verschillende pensioenconstructies speciaal voor zzp’ers. ZZP Pensioen, waar De Bruin haar geld stortte, is er één van. ZZP Pensioen is opgezet door pensioenuitvoerder AGP en vier zzp-belangenclubs. Bijna tegelijk met ZZP Pensioen ging BrightPensioen van start. BrightPensioen heeft de vorm van een coöperatie – deelnemers worden mede-eigenaars – en werd opgericht door drie ondernemers met een crowdfundactie. Tenslotte biedt ook beleggingsinstelling Brand New Day een zzp-pensioenregeling.

Deel dit bericht via: