Zzp’er levert economie niks op


Er was vorige week commotie over de groei van het aantal zzp’ers in Nederland; deze zouden structureel het sociale stelstel uithollen. Vooral PvdA en CDA trokken van leer. Hoewel ik het inhoudelijk niet met de basisargumenten van deze twee linkse partijen eens ben, dreigt er inderdaad een groot gevaar door het toenemend aantal Zzp’ers in Nederland…

Even in het kort wat deze partijen zeggen: als méér mensen als Zzp’er aan de slag gaan, dan dragen minder mensen bij aan diverse sociale voorzieningen zoals de WW en de pensioenen.
Daar zit inderdaad een kern van waarheid in, maar deze partijen moeten niet zo beredeneren. Als we ervan uitgaan dat Zzp’ers ondernemers zijn, dan dien je vooral te onderzoeken wat Zzp’ers de economie opleveren…

Zelfstandigenaftrek

De Zzp-vakbonden zijn fel tegen de afschaffing van de zelfstandigenaftrek. De meeste Zzp’ers zelf ook. Maar, waarom zijn Zzp’ers hiertegen? ‘Ik red het niet als ondernemer als de zelfstandigenaftrek niet meer zou bestaan’, roepen Zzp’ers al jarenlang.
Als je dat als Zzp’er jaar in jaar uit roept , dan zeg je dus feitelijk dat je geen groeimodel hebt. Je onderneemt in de marge. Je onderneemt met subsidie van de overheid. Want, als je wél een groeimodel hebt én dat ook succesvol kunt implementeren, dan kun je op een gegeven moment (dús!) zonder die zelfstandigenaftrek overleven.

Hele artikel • Bron: Telegraaf • 15/6/2916

Deel dit bericht via: