De zzp-markt moet aan banden worden gelegd

Aart-vd-Gaag_voorzitter_ABU - zzpnieuwsDe zzp-markt moet aan banden worden gelegdomdat zelfstandigen zonder personeel oneigenlijk concurreren met vaste werknemers en uitzendkrachten. De flexibilisering is doorgeslagen, met aan de onderkant een groep onverzekerde zzp’ers die ‘van contractvorm naar contractvorm huppelen’. Die opmerkelijke boodschap brengt Aart van der Gaag, scheidend voorzitter van de uitzendkoepel ABU en één van de bekendste boegbeelden van de flexbranche.

Er moet een bodem onder de arbeidsmarkt gelegd worden, in de vorm van een sociaal stelsel waaraan ook zelfstandigen al dan niet verplicht bijdragen, zegt Van der Gaag in een interview met het FD. Zzp’ers die geen reserves opbouwen voor pensioen, scholing en arbeidsongeschiktheid zouden hun zelfstandigenaftrek moeten verliezen, vindt hij. Een nieuw kabinet zou daar in 2017 de fundamenten voor moeten leggen.

Zijn kritiek richt zich vooral op het ongelijke speelveld voor de verschillende soorten flexwerkers; uitzendwerk is te duur door cao’s en verplichte sociale premies, terwijl zzp’ers onverzekerd kunnen werken voor € 10 per uur dankzij fiscale voordelen. ‘Aan de onderkant heb je een groep die geen premie kan betalen, en aan de bovenkant de smaakmakers die geen aftrek nodig hebben.’

Hele artikel · Bron: FD · 16/6/2016

Lees ook: Bron: Flexmarkt · 16/6/2016

Deel dit bericht via:

3 Reacties op De zzp-markt moet aan banden worden gelegd

  1. Wat een kulverhaal. 40 uur voor 10 euro levert 1700 euro per maand op. Welke ZZP’er werkt voor dat tarief???

  2. Slaat inderdaad nergens op! Gewoon kortzichtig. Verplicht verzekeren… Dan moeten die verzekeringen eerst maar wat betaalbaarder worden. Er zitten bovendien vaak addertjes onder het gras, en een arbeidsongeschiktheidsverzekering is vaak een hele dure aangelegenheid.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.