ZZP’ers heel boos op President Knot

klaas_knotDNB-president Klaas Knot heeft de jacht geopend op alle hardwerkende zelfstandige ondernemers door hen weg te zetten als dagloners en afschaffing van de zelfstandigenaftrek te bepleiten.

‘Klap in het gezicht en onbestaanbaar dat een President van een instituut als De Nederlandsche Bank zoiets zegt’, zegt Maarten Post, Voorzitter van Stichting ZZP Nederland.

Post reageert op uitspraken van Knot in een interview in het FD. De DNB-president zegt daarin dat de overheid de fiscale prikkels om zzp’er te worden dient te schrappen, omdat die hebben geleid tot een situatie waarin een grote groep eenpitters geen sociale premies afdraagt terwijl die wel behoefte heeft aan een sociaal vangnet.

‘Ik kan veel van hen niet anders aanduiden dan als dagloners, mensen die er aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn uitgeduwd’, zei Knot.


Schadelijk

Maarten Post · ZZP Nederland

Volgens Post bedient DNB zich van ‘fantoombeelden’. ‘Het overgrote deel van de achterban is uit eigen overtuiging zelfstandig ondernemer geworden, en wil niks te maken hebben met de sociale bescherming die werknemers genieten. Deze foute beeldvorming is schadelijk voor het imago van bijna één miljoen zelfstandig ondernemers die zelf hun zaken regelen.’ Post spreekt van een achterhoedegevecht en een poging van de klassieke arbeidsmarkt om zzp’ers ‘weer in het hok van het werknemerschap te duwen’.

Binnen de achterban bestaat 96% uit bewust zelfstandige ondernemers, aldus Post namens Stichting ZZP Nederland.

Bestrijding van onwenselijke vormen van zzp-schap dienen niet te gebeuren door alle zelfstandigen fiscale voordelen af te pakken.

Echte schijnconstructies dienen op ander manieren, al dan niet via modelovereenkomsten of (arbeids)inspectie te worden voorkomen en -nogmaals- niet door het schrappen van fiscale aftrekposten.

Bronnen: FD / ZZP Nederland · 26/3/2016

Deel dit bericht via:

1 Reactie op ZZP’ers heel boos op President Knot

  1. M van Eijk // 27/03/2016 | 12:19 op 12:19 //

    Dan laat ons dan sociale premies betalen en WEL recht hebben op een vangnet ipv van ons allen de financiële afgrond in te duwen en neer te zetten als paria die de Nederlandse economie omlaag halen. Zeg ik nu iets waar nog niemand over nagedacht heeft?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.