Basisinkomen en ZZP’er – Ideale combinatie!?

basisinkomen zzpnieuws zzperBasisinkomen en ZZP’er – Ideale combinatie!? Iedereen een basisuitkering en de vrijheid om te doen wat je wilt. Weg met al die verschillende sociale verzekeringen/voorzieningen en plannen, minder overheid, minder regels, meer vrijheid. ZZP Nieuws​ is voor! Fijne Zondag!

Iedere maand 1.000 euro op je rekening gestort krijgen zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn en toch zijn er flink wat experimenten in de maak om precies dit uit te proberen.

 Voorstanders zien in een onvoorwaardelijk basisinkomen een welkome vervanger van het huidige, ingewikkeld ingerichte stelsel van sociale voorzieningen. Bij de invoering van het basisinkomen krijgt iedereen in principe hetzelfde bedrag dat nodig is om van te leven. Dat geeft mensen de vrijheid om zelf te kiezen of ze zich bezig gaan houden met werk, vrijwilligerswerk, een studie of de zorg voor familieleden.

Het idee van een dergelijk gegarandeerd inkomen is niet nieuw. In de achttiende eeuw filosofeerde Thomas Paine er al over. Andere denkers en een aantal experimenten volgden. Zo kregen inwoners van de Canadese plaats Dauphin in de jaren zeventig een paar jaar achtereen een inkomen boven de armoedegrens.

Uit dat experiment bleek dat de ontvangers niet massaal zijn gestopt met hun baan, maar dat bepaalde groepen – zoals jonge moeders en jongeren – wel iets minder gingen werken. Het totaal aantal gewerkte arbeidsuren daalde met zo’n 13 procent.

Daar moet bij worden opgemerkt dat deelnemers van tevoren wisten dat het experiment maar tijdelijk zou zijn en daar dus ook naar konden handelen. Het is daarom lastig te zeggen wat de langetermijneffecten van een basisinkomen zijn.

De Finse overheid wil hier meer over weten en volgend jaar een landelijk experiment uitvoeren. In een in maart gepubliceerd rapport dat de overheid heeft laten opstellen, staat dat een basisinkomen “vrij duur” zou zijn. Een gedeeltelijk, lager basisinkomen, kan volgens de onderzoekers beter uitpakken. Op basis van dit rapport zal de Finse overheid in november laten weten hoe het experiment daadwerkelijk wordt ingericht.

Ook in Zwitserland wordt druk gediscussieerd over een basisinkomen. Op zondag 5 juni kunnen de Zwitsers in een referendum voor of tegen de invoering van een basisinkomen stemmen.

Hele artikel · Bron: Nu.nl · Bron: RTL Nieuws · 4/6/2016

Opinie Joop.nl : Iedereen een basisinkomen · 27/2/2016

DenHaagFM: Eerste Nederlandse vrouw krijgt basisinkomen door crowdfunding

Deel dit bericht via: