De ZZP’er, volgens de encyclopedie

Toen ik in een grijs verleden leerling-journalist was bij de Zwolse Courant had ik altijd de Ensie onder handbereik, de “Eerste Nederlandse Systematisch Ingerichte Encyclopedie”. Die bestaat nog steeds, zij het alleen online. 

De redactie van die Ensie vereerde mij met het verzoek een artikel te schrijven over de zzp’er. Dat was een hele toer, alleen al omdat het in 250 woorden moest. Mijn eerste versie was twee keer zo lang. Die leest u hier.

encyclopedie-definitie-van-zzp

Een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) is een natuurlijk persoon die betaald werk doet zonder daarvoor bij een werkgever in loondienst te zijn en zonder daarvoor zelf werknemers in loondienst te hebben.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland medio 2016 iets meer dan 800.000 mensen die hun inkomen in hoofdzaak verdienen als zzp’er. Zij zijn werkzaam in alle sectoren van de economie maar vooral in de zakelijke dienstverlening, de bouwnijverheid en de handel.

Sommige zzp’ers werken direct voor de consument – bijvoorbeeld als thuiskapster, hovenier of klusjesman, of hebben een webshop. Anderen leveren vooral diensten aan overheden, bedrijven en instellingen – bijvoorbeeld als IT’er, financieel professional of interim-manager. Daarnaast zijn er ook tal van zzp’ers die producten vervaardigen en die direct of via de (groot-)handel op de markt brengen – bijvoorbeeld als meubelmaker of beeldend kunstenaar. Lees verder…

Hele artikel · Door: ZZP-expert Pierre Spaninks · 12/11/2016 ·

Deel dit bericht via: