Eén op tien opdrachtgevers verlengt overeenkomst met zzp’er niet

De nieuwe Wet DBA kost zzp’ers werk. Dat geven zowel opdrachtgevers als zzp’ers aan in een onderzoek van kennisbemiddelaar HeadFirst. Vooral grote opdrachtgevers zijn huiverig voor de impact van de wet: ze geven aan vaker te kiezen voor een payroll- of uitzendcontract. Meer dan één derde van de zzp’ers zegt werk te zijn verloren door de wet.

84 procent van de opdrachtgevers geeft aan dat de nieuwe wet het moeilijker maakt om zelfstandigen in te huren. Een gedeelte van de opdrachtgevers (11 procent) heeft zelfs de drastische beslissing genomen geen enkele opdrachtovereenkomst met zzp’ers te verlengen.

Opdrachtgevers wijzigen hun inhuurbeleid, waarbij zzp’ers te horen krijgen dat ze niet meer rechtstreeks ingehuurd worden. Het grootste probleem is de onduidelijkheid die de nieuwe regels scheppen, zeggen ze. Daardoor zijn ze huiveriger om zzp’ers in te huren.

Grote aantallen zzp’ers lopen werk mis

“Door de onduidelijkheid omtrent de hiërarchische verhoudingen in deze wetgeving durven wij geen zelfstandigen meer in te zetten”, gaf een opdrachtgever in de financiële sector aan. Een HR-deskundige zegt dat de onduidelijkheid veel onzekerheid met zich meebrengt.

Dat merken ook zelfstandigen zelf. In totaal zegt 38 procent nu al een opdracht te zijn misgelopen doordat een opdrachtgever deze afwees vanwege de wet. Vooral grote bedrijven trekken zich terug: bijna de helft van de zzp’ers werd de deur gewezen.

Lees het hele artikel · Bron: RTL Z · 14/11/2016

Deel dit bericht via: