DNB-baas wil minder belastingvoordelen voor zzp’ers

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), wil de fiscale voordelen waar zelfstandigen gebruik van kunnen maken beperken.

“Beperk de fiscaal vriendelijke behandeling van pensioenopbouw verder en maak gebruik van de lage rente en bouw de hypotheekrenteaftrek verder af”, zegt Knot in een vrijdag gepubliceerd interview in het Financieele Dagblad (FD).

Klaas Knot wil dat zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) op een gezonde manier gestimuleerd worden om een eigen pensioen op te bouwen en een eigen huis te kopen.

De centralebankpresident ziet een groot deel zzp’ers als dagloners  “die er aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn uitgeduwd en korte tijd later hetzelfde bedrijf binnenwandelen en hetzelfde werk gaan doen zonder sociale bescherming.”

Volgens de DNB-president zijn de fiscale voordelen hun doel voorbij geschoten. “Er is ooit besloten om zelfstandigen een belastingkorting te geven en niet te verplichten mee te doen aan de sociale regelingen vanuit het idee dat deze mensen de kans zouden krijgen een eigen zaak op te bouwen en in een latere fase uit hun zaak een pensioen konden verkrijgen.”

Uit deze goed bedoelde regeling is nu een situatie ontstaan waarbij een deel van de zzp’ers er nadeel van heeft dat ze worden uitgesloten van de sociale regelingen, aldus Knot in het FD.

Bron: NU.NL / FD.NL · 25/3/2016

Luister ook: De jacht op de zzp’er is weer geopend · BNR Nieuwsradio (3min)
Lees ook: ZZP’ers terecht heel boos op President Knot · 26/3/2016

Deel dit bericht via:

6 Reacties op DNB-baas wil minder belastingvoordelen voor zzp’ers

 1. Die man moet zich met de dnb bezighouden niet met zzpers

 2. Waar bemoeit zo’n kerel zich mee, zelf een inkomen waar 5 zzp gezinnen van rond kunnen komen.
  Vakantie geld, snipperdagen en waarschijnljjk een auto van een ton van de zaak.
  (Dat is naar mijn idee ook nog eens geld van de zzp die belastingen moet afdragen

 3. Klaas slaapt vaak. Get a life en ga je vrouw vervelen.
  Misselijk volk.

 4. P. Bunnik // 25/03/2016 | 20:44 op 20:44 //

  Ik ben niet voor niets Zzp-er geworden, ik bepaal zelf wel welke risico’s ik wil lopen en hoe ik mijn toekomst zeker stel…

 5. M van Eijk // 25/03/2016 | 21:34 op 21:34 //

  Iedere nederlander heeft recht op hypotheek rente aftrek, behalve zzp-ers? Ik ruik discriminatie van een bepaalde bevolkingsgroep.
  Wat de derde alinea betreft: wanneer gaan ze eens inzien dat de werkgevers moeten aanpakken en niet de “dagloners”. Waarschijnlijk niet fiscaal aantrekkelijk.

 6. Als zzp’ers dezelfde verplichtingen gaan krijgen als ‘gewone’ werknemers, dan hebben ze natuurlijk ook dezelfde rechten (ww/ziektewet/uitkering etc.) Maar dat zal wel niet… Ik dacht dat juist de ‘voordelen’ van zzp’ers er waren om enigszins te compenseren dat zij niet dezelfde rechten hebben.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.