Flexibele arbeid inkopen bij de bron, wel zo slim

zzpovereenkomst‘Zzp’er verwacht schade door nieuwe wetgeving’. ‘Vraagtekens bepalen het VAR-loze tijdperk’. ‘Belastingdienst streng bij de beoordeling van modelovereenkomsten’. Het FD besteedde de afgelopen maanden diverse malen aandacht aan de situatie van zzp’ers. Zo werd verwezen naar een peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO, waaruit zou blijken dat bijna 90% van de zzp’ers denkt dat door het verdwijnen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 het moeilijker wordt om nieuwe opdrachtgevers binnen te halen. Opdrachtgevers en zzp’ers zouden van mening zijn dat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties gaat leiden tot meer administratieve rompslomp.

Ook wordt verwezen naar de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen en naar FNV Zelfstandigen. Zij vinden dat veel onduidelijk is, met terughoudendheid bij opdrachtgevers als gevolg. Begin deze maand schreef het FD over een onderzoek van uitzendbedrijf Randstad. Daaruit zou zijn gebleken dat veel VAR-verklaringen, die in het verleden zijn afgegeven, niet aan de nieuwe Wet Deregulering Arbeidsrelaties voldoen.

Uitzendbureaus, detacheerders en payrollorganisaties blazen hoog van de toren en prediken voor eigen parochie met de stelling dat het einde van zzp’ers nabij is. En kennelijk met succes. Zo heeft omroep NTR 200 freelancers begin dit jaar gemeld dat zij zich moeten aanmelden bij intermediairs om in aanmerking te blijven komen voor opdrachten bij de omroep. Daarmee zouden de risico’s worden beperkt als het gaat om het alsnog betalen van loonheffing. Omroep NTR is geen uitzondering. Meer bedrijven verwijzen freelancers naar intermediairs om te vermijden dat zij als werkgever worden aangemerkt. Ze zullen goede redenen hebben, of ze begrijpen de werking van de DBA niet, maar vast staat dat dit soort verwijzingen gepaard gaat met hoge kosten.

Toeval of niet, maar de hiervoor genoemde peiling van TNS NIPO werd (ook) uitgevoerd in opdracht van uitzenders Randstad, Tempo-Team en Yacht. Uitzendbureaus, detacheerders en payrollorganisaties wrijven zich in hun handen voor wat er mogelijk gaat komen…

Hele artikel · Bron: FD · 19/7/2016

Twitter reacties:

Deel dit bericht via:

1 Reactie op Flexibele arbeid inkopen bij de bron, wel zo slim

  1. En dit allemaal om schijnzelfstandigheid tegen te gaan?
    Whats next?? Het asfalt vervangen door kinderkopjes om het fileprobleem tegen te gaan?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.