‘Flexibilisering arbeidsmarkt ondermijnt cao’

‘Zzp’er is bedreiging voor cao’

De toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt vormt een groot gevaar voor het bereik en de effectiviteit van cao’s. Vooral de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kan er nog wel eens voor zorgen dat het cao-stelsel in de toekomst wordt ondergraven.

Dat is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging dat binnenkort verschijnt.

paul de beer

,,Het feitelijke bereik van de cao staat onder druk door de groei van de flexibele schil. Flexkrachten vallen wel onder de cao, maar zij hebben vaak te maken met minder goede arbeidsvoorwaarden dan werknemers met een vast contract. Dan moet je denken aan uitsluiting van deelname aan een pensioenfonds en minder scholing. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de cao wordt ondermijnd. Werkgevers zullen namelijk vaker bepaalde verplichtingen ontwijken”, zegt directeur Paul de Beer.

Vooral de toename van het aantal zelfstandigen is een grote zorg. Momenteel telt ons land bijna een miljoen zzp’ers. De Beer: ,,Deze groep valt sowieso niet onder een cao. Bovendien zijn ze vaker bereid om tegen lage tarieven te werken dan andere werknemers, zeker in economisch slechtere tijden. Verder hoeven werkgevers voor zzp’ers geen premies voor sociale verzekeringen en pensioenen af te dragen. En dat zet de cao-lonen onder druk, omdat er een ongelijk speelveld ontstaat.”

Lees meer in Telegraaf Premium (€) · Bron: Telegraaf · 6/1/2016

Deel dit bericht via: