Wat biedt het lidmaatschap van een vakbond voor zzp’ers?

De animo voor vakbonden loopt al jaren terug en hun ledenbestanden vergrijzen rap. Ze proberen daarom zieltjes te winnen in de groeiende groep zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

vakbondZzp’ers kunnen terecht bij een handvol belangenbehartigers: FNV, CNV, De Unie, Zelfstandigen Bouw, PZO-ZZP, en de grootste club: het onafhankelijke ZZP Nederland. De toeloop voor die zzp-vakbonden blijkt nog niet indrukwekkend. Nog geen 9 procent van de zzp’ers is lid. Dat zijn zo’n 70.000 man.

Imago

Directeur Frank Alfrink (57) van ZZP Nederland, dat schat dat helft van die 9 procent bij hen is aangesloten, is niet verbaasd over de matige  interesse. Hij denkt dat het deels een imagokwestie is.

‘Mensen die gedwongen werken in zzp-constructies, zullen zich er wellicht meer thuis voelen, maar de groep die bewust heeft gekozen voor de vrijheid van het onder­nemerschap, wil geen lid zijn van een vakbond.’ Die geringe animo ondervond CNV. Na pogingen zelfstandig een zzp-poot op te tuigen, besloot de vakbond samen te werken met ZZP Nederland.

Toch lijkt een lobbyclub handig voor zzp’ers nu zij geregeld vanuit de politiek onder vuur liggen. Zo kregen de organisaties voor elkaar dat de voor veel zelfstandigen onontbeerlijke fiscale zelfstandigenaftrek (voorlopig) gehandhaafd blijft. Dat scheelt zzp’ers jaarlijks duizenden euro’s.

De organisaties regelden samen ook een vrijwillige pensioenregeling met een inleg die maandelijks mag variëren naar inkomsten. In de regeling bestaat ook de mogelijkheid om uit het pensioenvermogen te putten bij arbeids­ongeschiktheid.

Hele artikel · Bron: Elsevier · 8/1/2016

Deel dit bericht via: