Hoe dan ook zijn zzp’ers voor werkgevers goedkoper dan werknemers

zzper goedkoper dan werknemer - zzpnieuws-nlHet spel en de knikkers

Dat steeds meer mensen werken als zzp’er – dat is genoegzaam bekend. Dat het een zeer diverse groep is, variërend van professionele grootverdieners tot kleine krabbelaars – dat weten we. Over de oorzaken van de groei van de zzp-populatie weten we ook het een en ander. Maar pas afgelopen week drong, door een mailtje van een lezer, tot me door dat er ook een bijzondere reden is waardoor er steeds meer zzp’ers bijkomen. Namelijk: omdat er steeds meer zzp’ers zijn.

Hoe werkt deze schijnbare cirkelredenering? Denk even mee.

Bij de ‘gewone’ verklaringen voor de groei van het aantal zzp’ers hoort dat zij goedkoper zijn dan vergelijkbare werknemers. Het prijsverschil tussen een arbeidsuur van een zzp’er en een uur van een werknemer wordt veroorzaakt door belastingen (de zzp’er geniet zelfstandigenaftrek), door werknemersverzekeringen (waar de zzp’er niet aan meedoet) en door pensioenen (waar werknemers veelal verplicht aan meedoen terwijl dat voor zelfstandigen een vrije keuze is).

Voor werkgevers telt het totaal aan arbeidskosten, inclusief alle verschuldigde belastingen en premies. Veel werkenden kijken – niet dat dat verstandig is, maar het zijn net mensen – naar hun nettobeloning. Veel zzp’ers zijn naar hun eigen idee dus ‘beter af’, waarbij ze onvoldoende meewegen dat ze onverzekerd zijn tegen de risico’s van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid en dat ze, eenmaal pensioengerechtigd, alleen aanspraak kunnen maken op AOW en geen aanvullend pensioen krijgen. Ze lijken dus beter af als ze naar hun nettobeloning kijken, maar of dat echt zo is, valt nog te bezien.

Hoe dan ook zijn zzp’ers voor werkgevers goedkoper dan werknemers, zeker in deze ruime arbeidsmarkt, en dat is een deel van de verklaring van hun opmars.

Lees hier het hele artikel · Bron: Volkskrant · 14/5/2016

Deel dit bericht via: