Kamer wacht tot Kerstmis met conclusies over omstreden zzp-wet

tweede-kamer-wet-dba

Het lot van de Wet DBA waarmee op 1 mei een einde kwam aan de vrijwaring van opdrachtgevers voor schijnconstructies met zzp’ers, lijkt in handen te komen van een evaluatiecommissie onder leiding van de Leidse arbeidsrechtskundige Gerrard Boot.

Staatssecretaris Eric Wiebes zegde donderdagavond toe dat het oordeel van de deskundigen op 19 december naar de Kamer gaat, samen met een voortgangsrapport van hemzelf. De Kamer kan daar dan die week nog over debatteren.

Snel oordeel geëist

Een Kamermeerderheid stuurde donderdagavond aan op een snel eerste oordeel van Boot over de modelovereenkomsten die nu worden gehanteerd ter vervanging van de vrijwaring met een zogenoemde ‘VAR-verklaring’. De begeleidingscommissie werd in april geïnstalleerd op verzoek van de Eerste Kamer.

Wiebes gaf geen gehoor aan de aandrang om al op 1 november een oordeel voor te leggen. De VVD-staatssecretaris houdt vol dat afschaffing van de VAR noodzakelijk was en dat voor de overgang een vol jaar nodig is, tot 1 mei. En waar nodig, zal ook daarna nog niet worden gehandhaafd.

Hele artikel · Bron: FD · 29/9/2016

Deel dit bericht via: