Markt voor freelance secretaresses raakt overvol

Diana Mouw-van Riel

Het aantal zelfstandige secretaresses in ons land groeit in een hoog tempo. De voordelen zijn aantrekkelijk, de manier van werken sluit aan bij de flexibele wensen van werkgevers en de bemiddelingsbureaus en belangenorganisaties schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer secretaresses in loondienst overwegen om voor zichzelf te beginnen. Ik vraag me af of dat wel een verstandige keuze is.

Overweeg jij om binnenkort aan de slag te gaan als freelance secretaresse? Word je geïnspireerd door collega-secretaresses die deze stap hebben gezet en succesvol zijn. Ik kan het me voorstellen: ondernemen is leuk en spannend. Toch zie ik op dit moment drie signalen die er op kunnen duiden dat de markt voor freelance secretaresses overvol raakt.

Smeken om opdrachten
Succes deel je graag. Maar minder succesvolle freelance secretaresses schreeuwen dit natuurlijk niet van de daken. Dat zou immers een potentiële opdracht afschrikken. Het lijkt daarom dat bijna iedere freelance secretaresse waanzinnig succesvol is en een bomvolle opdrachtenportefeuille heeft. Maar schijn bedriegt. Via besloten netwerken en individuele gesprekken weet ik dat er ook een grote groep freelance secretaresses bestaat die structureel te weinig werkt heeft en vaak korte of langere periodes helemaal niets. Ze raken wanhopig en zijn bereid alles aan te pakken. Maakt niet uit! Alles beter dan geen opdracht.

Bureaus stappen massaal in
Professionele organisaties doken massaal op de freelance opdrachten toen de reguliere aanvragen voor bemiddeling van vaste en tijdelijke functies stagneerden. Zij bemiddelen tegenwoordig ook freelance secretaresses maar dan wel op hun voorwaarden en tegen lagere tarieven. Dat is logisch want in zo’n situatie is er een extra partij betrokken die er geld aan wil en moet verdienen. Daar komt nog bij dat professionele bureaus vaak bovengemiddeld goed zijn in marketing en sales. ZZP Nederland schrijft op hun website dat bemiddelaars misbruik maken van hun machtspositie. Freelance secretaresses hebben ook last van dit soort praktijken.

UWV promoot te actief
Secretaresses die al enige tijd werkzoekend zijn, worden door het UWV geattendeerd op de mogelijkheid om als zelfstandige aan de slag te gaan. Vanuit een ww-uitkering veilig starten zonder al te grote financiële risico’s is aantrekkelijk, ook voor de minder ondernemende types. Het gevolg is dat werkloze secretaresses het een poosje ‘uitproberen’. Soms met onbehoorlijk lage tarieven. En dat pakt ook weer nadelig uit voor secretaresses die wel serieus aan de weg willen timmeren.

Kortom, reden genoeg om alles voor je zelf nog eens goed op een rijtje te zetten en een weloverwogen beslissing te nemen op basis van de voor- én de nadelen die er op dit moment zijn. Ik wens je daarbij veel wijsheid toe.

Diana Mouw-van Riel

Bron: Rieel.nl · 21/05/2015

Deel dit bericht via: